0032 Gelir Geçici Vergi Nedir

0032 Gelir Geçici Vergi Nedir?

0032 gelir geçici vergi, gelir vergisi mükelleflerinin yıllık gelir vergisi beyannamelerini vermeden önce, gelir vergisi yükümlülüklerinin bir kısmını peşin olarak ödemeleri gereken geçici vergi türüdür. Gelir geçici vergi, gelir vergisi mükelleflerinin yıllık gelir vergisi beyannamelerini verdikten sonra, gelir vergisi yükümlülüklerinin tamamını ödemeleri gereken kesin vergi türünden farklıdır.

0032 Gelir Geçici Vergisinin Konusu Nedir?

0032 gelir geçici vergisinin konusu, gelir vergisi mükelleflerinin bir takvim yılı içinde elde ettikleri gelirlerdir. Gelir vergisi mükellefleri, bir takvim yılı içinde elde ettikleri gelirleri, yıllık gelir vergisi beyannamelerinde beyan etmek ve bu gelirler üzerinden gelir vergisi ödemek zorundadırlar. Gelir geçici vergisi, gelir vergisi mükelleflerinin yıllık gelir vergisi beyannamelerini vermeden önce, gelir vergisi yükümlülüklerinin bir kısmını peşin olarak ödemeleri gereken geçici vergi türüdür.

0032 Gelir Geçici Vergisini Kimler Öder?

0032 gelir geçici vergisini, gelir vergisi mükellefleri öderler. Gelir vergisi mükellefleri, aşağıdaki kişilerdir:

  • Gerçek kişiler
  • Tüzel kişiler
  • Gelir vergisi mükellefiyeti bulunan diğer kişiler

0032 Gelir Geçici Vergisinin Ödeme Süresi Nedir?

0032 gelir geçici vergisinin ödeme süresi, yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihten önceki aydır. Örneğin, yıllık gelir vergisi beyannamesi 31 Mart tarihine kadar verilmesi gerekiyorsa, 0032 gelir geçici vergisi 28 Şubat tarihine kadar ödenmelidir.

0032 Gelir Geçici Vergisinin Ödeme Yöntemi Nedir?

0032 gelir geçici vergisi, aşağıdaki yöntemlerle ödenebilir:

  • İnternet üzerinden
  • Banka şubelerinden
  • PTT şubelerinden
  • Gelir İdaresi Başkanlığı veznelerinden

0032 Gelir Geçici Vergisinin Beyan Edilmesi

0032 gelir geçici vergisi, yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilir. Yıllık gelir vergisi beyannamesinde, gelir vergisi mükellefleri, bir takvim yılı içinde elde ettikleri gelirleri ve bu gelirler üzerinden ödedikleri vergileri beyan etmek zorundadırlar. 0032 gelir geçici vergisi, yıllık gelir vergisi beyannamesinde, “Gelir Geçici Vergisi” bölümünde beyan edilir.

0032 Gelir Geçici Vergisinin İadesi

0032 gelir geçici vergisi, yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen gelir vergisi yükümlülüğünden fazla ödenmişse, gelir vergisi mükelleflerine iade edilir. 0032 gelir geçici vergisinin iadesi, gelir vergisi mükelleflerinin yıllık gelir vergisi beyannamelerini verdikten sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılır.

0032 Gelir Geçici Vergisine İlişkin Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi