10 Yıllık Memur Istifa Ederse Tazminat Alır Mı 2024-2025 Güncel

10 Yıllık Memur İstifa Ederse Tazminat Alır mı?

Genel Kural:

Memurlar, istifa ettikleri takdirde kıdem tazminatı alamazlar. Kıdem tazminatı, iş kanunu kapsamında çalışan işçilere verilen bir hak olup, memurlar için kıdem tazminatı yerine emekli ikramiyesi ödenmektedir.

İstisnalar:

Ancak, bazı istisnai durumlarda memurlar istifa etseler dahi kıdem tazminatı alabilirler. Bu istisnalar şunlardır:

  • Memurun istifa ettiği tarihte 15 yıl ve daha fazla hizmetinin olması: Bu durumda, memur istifa etse dahi kıdem tazminatını alabilir.
  • Memurun istifa ettiği tarihte yaş haddinden emekli olması: Bu durumda, memur istifa etse dahi kıdem tazminatını alabilir.
  • Memurun istifa ettiği tarihte maluliyet nedeniyle emekli olması: Bu durumda, memur istifa etse dahi kıdem tazminatını alabilir.
  • Memurun istifa ettiği tarihte askerlik görevi nedeniyle emekli olması: Bu durumda, memur istifa etse dahi kıdem tazminatını alabilir.
  • Memurun istifa ettiği tarihte eşinin, kendisinin veya çocuğunun ölümü nedeniyle emekli olması: Bu durumda, memur istifa etse dahi kıdem tazminatını alabilir.

10 Yıllık Memur İstifa Ederse Tazminat Alabilir mi?

10 yıllık memur istifa ederse, yukarıda belirtilen istisnalardan herhangi birine uymuyorsa, kıdem tazminatı alamaz. 10 yıllık memuriyet süresi, 15 yıllık memuriyet süresinden az olduğu için, bu durumdaki memurlar istifa ettikleri takdirde kıdem tazminatı alamamaktadırlar.

10 Yıllık Memur İstifa Ederse Emekli İkramiyesi Alabilir mi?

10 yıllık memur istifa ederse, emekli ikramiyesi almaya hak kazanır. Emekli ikramiyesi, memurun emeklilik tarihi itibarıyla brüt maaşı ve fiili hizmet süresine göre hesaplanmaktadır.

10 Yıllık Memur İstifa Etmeden Önce Emekli Olabilir mi?

10 yıllık memur, bazı şartlara uygun olması halinde istifa etmeden önce emekli olabilir. Bu şartlar şunlardır:

  • Memurun 35 yaşını doldurmuş olması ve 15 yıl fiili hizmet süresinin bulunması: Bu durumda, memur istifa etmeden önce emekli olabilir.
  • Memurun 45 yaşını doldurmuş olması ve 20 yıl fiili hizmet süresinin bulunması: Bu durumda, memur istifa etmeden önce emekli olabilir.
  • Memurun 50 yaşını doldurmuş olması ve 25 yıl fiili hizmet süresinin bulunması: Bu durumda, memur istifa etmeden önce emekli olabilir.

10 Yıllık Memur İstifa Ettikten Sonra Ne Yapabilir?

10 yıllık memur istifa ettikten sonra, özel sektörde işçi olarak çalışabilir, kendi işini kurabilir veya başka bir kamu kurumunda memur olarak çalışabilir.

10 Yıllık Memur İstifa Etmeden Önce Nelere Dikkat Etmelidir?

10 yıllık memur istifa etmeden önce, aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir:

  • Memurun emeklilik şartlarını taşıyıp taşımadığını kontrol etmesi gerekir.
  • Memurun istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı alıp alamayacağını kontrol etmesi gerekir.
  • Memurun istifa etmesi durumunda emekli ikramiyesi alıp alamayacağını kontrol etmesi gerekir.
  • Memurun istifa etmesi durumunda özel sektörde işçi olarak çalışacaksa, SGK’ya kayıt yaptırması gerekir.
  • Memurun istifa etmesi durumunda kendi işini kuracaksa, gerekli izinleri alması gerekir.

Sonuç:

10 yıllık memur istifa ederse, kıdem tazminatı alamaz. Ancak, 15 yıl ve daha fazla hizmetinin olması, yaş haddinden emekli olması, maluliyet nedeniyle emekli olması, askerlik görevi nedeniyle emekli olması, eşinin, kendisinin veya çocuğunun ölümü nedeniyle emekli olması gibi durumlarda kıdem tazminatı alabilir. 10 yıllık memur istifa ederse, emekli ikramiyesi almaya hak kazanır. 10 yıllık memur, istifa etmeden önce emekli olabilir. 10 yıllık memur istifa ettikten sonra, özel sektörde işçi olarak çalışabilir, kendi işini kurabilir veya başka bir kamu kurumunda memur olarak çalışabilir.


Yayımlandı

kategorisi