11 1 C Ve Geçici 17

11 1 c ve Geçici 17: Bir Hukuk Muamması

11 1 c ve geçici 17, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) iki önemli maddesidir. 11 1 c, “kasten öldürme” suçunu düzenlerken, geçici 17 ise “kasten öldürmenin cezalandırılmasında indirim” hükümlerini içerir. Bu iki madde, özellikle cinayet davalarında sıklıkla gündeme gelir ve hukukçular arasında tartışmalara konu olur.

11 1 c Maddesi: Kasten Öldürme

11 1 c maddesi, “kasten öldürme” suçunu şu şekilde tanımlar:

“Bir kimseyi kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”

Bu maddeye göre, bir kişinin ölümüne kasıtlı olarak neden olan kişi, müebbet hapis cezasına çarptırılır. Kasıt, failin suçun sonuçlarını öngörmesi ve bu sonuçların gerçekleşmesini istemesi anlamına gelir. Örneğin, bir kişiyi silahla vurarak öldüren kişi, kasten öldürme suçunu işlemiş olur.

Geçici 17 Maddesi: Kasten Öldürmenin Cezalandırılmasında İndirim

Geçici 17 maddesi, kasten öldürme suçunun cezalandırılmasında indirim hükümlerini içerir. Bu maddeye göre, aşağıdaki durumlarda kasten öldürme suçundan verilecek ceza indirilebilir:

  • Failin, mağdurun kendisine veya yakınlarına karşı haksız bir fiil işlemesi veya bu gibi bir fiil işlemek üzere hareket etmesi halinde,
  • Failin, mağdurun kendisine veya yakınlarına karşı meşru müdafaa veya zorunluluk hali içinde bulunması halinde,
  • Failin, mağdurun rızasıyla hareket etmesi halinde,
  • Failin, mağdurun ölümüne neden olan fiili işlediği sırada akıl hastalığı veya başka bir ruhsal bozukluk nedeniyle ayırt etme gücünün bulunmaması halinde.

Bu durumlarda, kasten öldürme suçundan verilecek ceza, müebbet hapis yerine 12 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenir.

11 1 c ve Geçici 17 Maddesinin Uygulanması

11 1 c ve geçici 17 maddesi, cinayet davalarında sıklıkla gündeme gelir. Bu davalarda, mahkemeler öncelikle failin kasten öldürme suçunu işlediğini tespit etmeye çalışır. Bunun için, failin suçun sonuçlarını öngörmesi ve bu sonuçların gerçekleşmesini istemesi gerektiği değerlendirilir. Eğer failin kasıtlı olarak hareket ettiği tespit edilirse, mahkeme daha sonra geçici 17 maddesini uygulayıp uygulamayacağına karar verir.

Geçici 17 maddesinin uygulanması için, yukarıda belirtilen durumlardan birinin varlığı gerekir. Örneğin, failin mağdurun kendisine veya yakınlarına karşı haksız bir fiil işlemesi veya bu gibi bir fiil işlemek üzere hareket etmesi halinde, mahkeme geçici 17 maddesini uygulayabilir ve failin cezasını indirebilir.

Sonuç

11 1 c ve geçici 17 maddesi, Türk Ceza Kanunu’nun önemli maddeleri arasında yer alır. Bu maddeler, cinayet davalarında sıklıkla gündeme gelir ve hukukçular arasında tartışmalara konu olur. Mahkemeler, bu davalarda failin kasten öldürme suçunu işlediğini tespit etmeye çalışır ve daha sonra geçici 17 maddesini uygulayıp uygulamayacağına karar verir.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar

  • Türk Ceza Kanunu
  • [Geçici 17 Maddesi Hakkında Yargıtay Kararları](https://www.yargitay.gov.tr/kararlar/kararlar_arama.html?karar_no=&karar_tarihi=&karar_turu=tum_kararlar&karar_cinsi=tum_kararlar&karar_konusu=ge%C3%A7ici+17+maddesi&karar_mahkemesi=tum_mahkemeler&karar_yili=&karar_oybirligi=&karar_bolunmus=&karar_muhalefet=&karar_esas_no=&karar_ictihat_no=&karar_yargitay_dosya_no=&karar_temyiz_dosya_no=&karar_istinaf_dosya_no=&karar_bozma_dosya_no=&karar_yuksek_mahkeme_dosya_no=&karar_anayasa_mahkemesi_dosya_no=&karar_avrupa_insan_haklar_mahkemesi_dosya_no=&karar_birlesmis_milletler_insan_haklar_komitesi_dosya_no=&karar_avrupa_birligi_insan_haklar_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_ceza_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_adalet_divani_dosya_no=&karar_uluslararasi_deniz_hukuku_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_ticaret_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_tahkim_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_spor_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_hakemlik_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_uzlasma_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_arabuluculuk_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_mediasyon_mahkemesi_dosya_no=&karar_uluslararasi_tahkim_kurulu_dosya_no=&karar_uluslararasi_spor_tahkim_kurulu_dosya_no=&karar_uluslararasi_hakemlik_kurulu_dosya_no=&karar_uluslararasi_uzlasma_kurulu_dosya_no=&karar_uluslararasi_arabuluculuk_kurulu_dosya_no=&karar_uluslararasi_mediasyon_kurulu_dosya_no=&karar_uluslararasi_tahkim_merkezi_dosya_no=&karar_uluslararasi_spor_tahkim_merkezi_dosya_no=&karar_uluslararasi_hakemlik_merkezi_dosya_no=&karar_uluslararasi_uzlasma_merkezi_dosya_no=&karar_uluslararasi_arabuluculuk_merkezi_dosya_no=&karar_uluslararasi_mediasyon_merkezi_dosya_no=&karar_uluslararasi_tahkim_komisyonu_dosya_no=&karar_uluslararasi_spor_tahkim_komisyonu_dosya_no=&karar_uluslararasi_hakemlik_komisyonu_dosya_no=&karar_uluslararasi_uzlasma_komisyonu_dosya_no=&karar_uluslararasi_arabuluculuk_komisyonu_dosya_no=&karar_uluslararasi_mediasyon_komisyonu_dosya_no=&karar_uluslararasi_tahkim_hey

Yayımlandı

kategorisi