11. Sınıf Biyoloji Ders Notları Özet PDF
- sınıf biyoloji dersi, insan vücudunun yapısını ve işleyişini inceleyen bir derstir. Bu derste, sinir sistemi, endokrin sistem, duyu organları, destek ve hareket sistemi, dolaşım sistemi, solunum sistemi, boşaltım sistemi ve insanda üreme sistemi gibi konular işlenir.
Sistemler
Sinir Sistemi
Sinir sistemi, vücudun çevresi ile iletişimini sağlayan ve vücudun diğer sistemlerini kontrol eden sistemdir. Sinir sistemi, merkezi sinir sistemi (MSS) ve çevresel sinir sistemi (ÇSS) olmak üzere iki ana bölümden oluşur.
Merkezi Sinir Sistemi (MSS)
MSS, beynin ve omuriliğin oluşturduğu sistemdir. MSS, vücudun tüm duyu organlarından gelen bilgileri toplar ve yorumlar. Ayrıca, vücudun diğer sistemlerini kontrol etmek için sinyaller gönderir.
Beyin
Beyin, MSS’nin en büyük ve en önemli organıdır. Beyin, duyu organlarından gelen bilgileri işler, vücudun hareketlerini kontrol eder, düşünceleri ve duyguları oluşturur, hafızayı yönetir ve öğrenmeyi sağlar.
Omurilik
Omurilik, MSS’nin beyinden sonra gelen ikinci en büyük organıdır. Omurilik, vücudun alt kısmından gelen bilgileri beyne iletir ve beyinden gelen sinyalleri vücudun alt kısmına iletir.
Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS)
ÇSS, MSS dışında kalan sinir sistemidir. ÇSS, beyin ve omuriliğin sinir hücrelerinden (nöronlardan) oluşur. ÇSS, vücudun tüm organlarına ve dokularına sinyaller gönderir.
Çevresel Sinir Sisteminin Yapısı
Çevresel sinir sistemi, somatik sinir sistemi ve otonom sinir sistemi olmak üzere iki ana bölümden oluşur.
Somatik Sinir Sistemi
Somatik sinir sistemi, iskelet kaslarını kontrol eden sinir sistemidir. Somatik sinir sistemi, istemli hareketlerden sorumludur.
Otonom Sinir Sistemi
Otonom sinir sistemi, iskelet kaslarını kontrol etmeyen sinir sistemidir. Otonom sinir sistemi, istemsiz hareketlerden sorumludur. Otonom sinir sistemi, sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemi olmak üzere iki ana bölümden oluşur.
Sempatik Sinir Sistemi
Sempatik sinir sistemi, vücudun stres altındayken aktif olan sinir sistemidir. Sempatik sinir sistemi, kalp atış hızını, kan basıncını ve solunum hızını artırır.
Parasempatik Sinir Sistemi
Parasempatik sinir sistemi, vücudun dinlenme halindeyken aktif olan sinir sistemidir. Parasempatik sinir sistemi, kalp atış hızını, kan basıncını ve solunum hızını düşürür.
Endokrin Sistem
Endokrin sistem, vücutta hormonlar üreten ve salgılayan sistemdir. Hormonlar, vücudun büyümesini, gelişmesini, metabolizmasını ve diğer işlevlerini kontrol eder.
Endokrin Bezler
Endokrin sistem, 10’dan fazla bezden oluşur. Bu bezlerin bazıları şunlardır:
- Hipofiz bezi
- Tiroid bezi
- Paratiroid bezleri
- Böbrek üstü bezleri
- Pankreas
- Testisler
- Overler
Hormonların Salgılanması ve Etkileri
Hormonlar, endokrin bezlerden kana salınır. Hormonlar, kana karıştıktan sonra vücudun tüm organlarına ve dokularına ulaşır. Hormonlar, hedef organlarına ulaştığında, reseptörlere bağlanarak etki eder.
Hormonların Etkileri
Hormonlar, vücudun birçok işlevi üzerinde etkilidir. Hormonların bazı etkileri şunlardır:
- Büyüme ve gelişme
- Metabolizma
- Uyku
- Uyanıklık
- Duygular
- Üreme
Duyu Organları
Duyu organları, çevreden gelen uyartıları alarak beyne ileten organlardır. Duyu organları, görme, işitme, tat alma, koku alma ve dokunma duyularından sorumludur.
Görme Duyusu
Görme duyusu, göz tarafından sağlanır. Göz, ışık enerjisini elektriksel sinyallere dönüştürür ve bu sinyalleri beyne iletir. Beyin,