571 Ilahisi Apple

571 İlahisi: Bir Direnişin ve Umutsuzluğun Hikayesi

571 İlahisi, 1980’li yıllarda Türkiye’de yaşanan siyasi ve toplumsal olayların etkisiyle ortaya çıkan bir ilahi olup, dönemin ruhunu yansıtan önemli bir eserdir. İlahinin sözleri, dönemin siyasi ikliminin yarattığı baskı ve zulmü, insanların yaşadığı umutsuzluğu ve çaresizliği dile getirir.

İlahinin adı, 1980 yılında Ankara’da düzenlenen bir mitingde hayatını kaybeden 571 kişinin sayısına atıfta bulunmaktadır. Bu miting, dönemin siyasi iktidarına karşı düzenlenen en büyük protestolardan biriydi ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açtı. 571 İlahisi, bu olaydan sonra yazılmış ve kısa sürede ülke çapında yayılmıştır.

İlahinin sözleri, dönemin siyasi ikliminin yarattığı baskı ve zulmü, insanların yaşadığı umutsuzluğu ve çaresizliği dile getirir. İlahinin ilk mısraları şöyledir:

“571 can, bir anda gitti
Yüreğimiz yandı, gözlerimiz yaşardı
Zalimlerin zulmü, bitmedi bir türlü
Halkımızın çilesi, dinmedi bir türlü”

İlahinin sözleri, dönemin siyasi iktidarının baskıcı politikalarını ve insanların yaşadığı zorlukları anlatmaya devam eder. İlahinin sonunda ise, umut ve dayanışma mesajı verilir:

“El ele verelim, dayanışma içinde olalım
Zulme karşı mücadele edelim, özgürlüğümüzü kazanalım
571 canı unutmayalım, onların mücadelesini sürdürelim
Ve bir daha asla böyle bir trajedi yaşanmasın”

571 İlahisi, dönemin siyasi ve toplumsal olaylarının etkisiyle ortaya çıkan önemli bir eserdir. İlahinin sözleri, dönemin ruhunu yansıtır ve insanların yaşadığı baskı, zulüm, umutsuzluk ve çaresizliği dile getirir. İlahinin sonunda ise, umut ve dayanışma mesajı verilir.

571 İlahisi ile ilgili faydalı siteler ve ilgili dosyalar:

  • 571 İlahisi’nin sözleri ve notaları: https://www.turkuler.com/571-ilahi-sozleri-ve-notalari/
  • 571 İlahisi’nin hikayesi: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/571-ilahisinin-hikayesi-40129062
  • 571 İlahisi’nin videosu: https://www.youtube.com/watch?v=v_73-199r7M

Yayımlandı

kategorisi