6 Sınıf Türkçe Pdf

6. Sınıf Türkçe Konu Anlatımı

Giriş

  1. sınıf Türkçe dersi, öğrencilerin dil becerilerini geliştirmeye yönelik temel konuların öğretildiği bir derstir. Bu derste öğrenciler, sözcükte anlam, cümlede anlam, metin türleri, anlatım biçimleri ve türleri, dil bilgisi konuları gibi temel dil becerilerini öğrenirler.

Sözcükte Anlam

Sözcükte anlam, sözcüklerin gerçek, mecaz, terim, çok anlamlılık gibi anlam özelliklerini inceleyen dil bilgisi konusudur.

Gerçek Anlam

Sözcüğün ilk ve asıl anlamıdır. Sözcük, gerçek anlamıyla kullanıldığında, günlük yaşamda karşımıza çıkan anlamını ifade eder. Örneğin, “kalem” sözcüğünün gerçek anlamı, yazı yazmak için kullanılan araçtır.

Mecaz Anlam

Sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamdır. Mecaz anlam, bir ilgi veya benzetme sonucu ortaya çıkar. Örneğin, “kalem” sözcüğü “söz” anlamında mecaz anlamda kullanılabilir.

Terim Anlam

Bir bilim, sanat veya meslek dalında özel olarak kullanılan anlamdır. Terim anlam, o bilim, sanat veya meslek dalının uzmanları tarafından kullanılır. Örneğin, “matematik” sözcüğünün “sayılar ve bunların arasındaki ilişkileri inceleyen bilim” anlamı terim anlamdır.

Çok Anlamlılık

Bir sözcüğün birden fazla anlamı olmasıdır. Çok anlamlılık, sözcüklerin gerçek, mecaz veya terim anlamlarından kaynaklanabilir. Örneğin, “kalem” sözcüğünün “yazı yazmak için kullanılan araç” ve “bir şeyi işaret etmek için kullanılan çubuk” gibi iki anlamı vardır.

Cümlede Anlam

Cümlenin taşıdığı anlamdır. Cümlede anlam, cümlenin öğeleri, cümlenin yapısı ve cümlenin içindeki kelimelerin anlamları gibi faktörlerden etkilenir.

Cümlenin Öğeleri

Cümlede anlam, cümlenin öğelerinin doğru ve yerinde kullanılmasıyla sağlanır. Cümlenin öğeleri, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere ikiye ayrılır.

Temel Öğeler

Cümlenin anlamını oluşturan öğelerdir. Temel öğeler, yüklem ve öznedir.

Yüklem

Cümlenin anlamını veren öğedir. Yüklem, cümlenin en önemli öğesidir. Yüklem, isim cümlelerinde fiil, fiil cümlelerinde ise isim veya fiil olabilir.

Özne

Cümlede yüklemin yaptığı işi yapan veya yüklemin bildirdiği durumu yaşayan varlıktır. Özne, isim cümlelerinde isim, fiil cümlelerinde ise fiil olabilir.

Yardımcı Öğeler

Cümlenin anlamını tamamlayan öğelerdir. Yardımcı öğeler, nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci, edat tümleci ve zarf tümleci olmak üzere beş tanedir.

Nesne

Yüklemin doğrudan yaptığı işi veya yüklemin bildirdiği durumu alan varlıktır. Nesne, isim cümlelerinde isim, fiil cümlelerinde ise isim veya fiil olabilir.

Dolaylı Tümleç

Yüklemin dolaylı yaptığı işi veya yüklemin bildirdiği durumu alan varlıktır. Dolaylı tümleç, isim cümlelerinde isim, fiil cümlelerinde ise isim veya fiil olabilir.

Zarf Tümleci

Yüklemin yaptığı işi, durumu veya oluşu nasıl, ne zaman, nerede, niçin, ne kadar, kim tarafından gibi yönlerden belirten öğedir. Zarf tümleci, isim cümlelerinde isim, fiil cümlelerinde ise isim veya fiil olabilir.

Edat Tümleci

Yüklemin yaptığı işi veya durumu bir başka varlık veya kavramla ilişkilendiren öğedir. Edat tümleci, isim cümlelerinde isim, fiil cümlelerinde ise isim veya fiil olabilir.

Zarf Tümleci

Yüklemin yaptığı işi, durumu veya oluşu bir başka varlık veya kavramla karşılaştıran öğedir. Zarf tümleci, isim cümlelerinde isim, fiil cümlelerinde ise isim veya fiil olabilir.

Cümlenin Yapısı

Cümlenin öğelerinin dizilişine göre cümleler, basit, birleşik ve sıralı cümleler olmak üzere üçe ayrılır.

**Basit Cümle


Yayımlandı

kategorisi