7 Sınıf Çokgenler Çözümlü Sorular Pdf

Çokgenler

Çokgenler, düzlemde üç veya daha fazla kenarı ve köşesi olan kapalı şekillerdir. Çokgenler, kenar sayılarına göre sınıflandırılırlar. Üç kenarlı çokgenlere üçgen, dört kenarlı çokgenlere dörtgen, beş kenarlı çokgenlere beşgen, altı kenarlı çokgenlere altıgen, yedi kenarlı çokgenlere yedigen, sekiz kenarlı çokgenlere sekizgen, dokuz kenarlı çokgenlere dokuzgen ve on kenarlı çokgenlere dekagon denir.

Çokgenlerin Özellikleri

  • Çokgenlerin en az üç kenarı ve üç köşesi vardır.
  • Çokgenlerin iç açıları toplamı 180°’dir.
  • Çokgenlerin dış açıları toplamı 360°’dir.
  • Çokgenlerin kenar uzunlukları eşit olabilir veya farklı olabilir.
  • Çokgenlerin köşe açıları eşit olabilir veya farklı olabilir.
  • Çokgenlerin alanı ve çevresi hesaplanabilir.

Çokgenlerin Sınıflandırılması

Çokgenler, kenar sayılarına göre sınıflandırılırlar. Üç kenarlı çokgenlere üçgen, dört kenarlı çokgenlere dörtgen, beş kenarlı çokgenlere beşgen, altı kenarlı çokgenlere altıgen, yedi kenarlı çokgenlere yedigen, sekiz kenarlı çokgenlere sekizgen, dokuz kenarlı çokgenlere dokuzgen ve on kenarlı çokgenlere dekagon denir.

Üçgenler

Üçgenler, üç kenarı ve üç köşesi olan çokgenlerdir. Üçgenler, kenar uzunluklarına göre eşkenar üçgen, ikizkenar üçgen ve çeşitkenar üçgen olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Eşkenar üçgenlerin üç kenarı eşittir. İkizkenar üçgenlerin iki kenarı eşittir. Çeşitkenar üçgenlerin üç kenarı da farklıdır.

Dörtgenler

Dörtgenler, dört kenarı ve dört köşesi olan çokgenlerdir. Dörtgenler, kenar uzunluklarına ve köşe açılarına göre kare, dikdörtgen, eşkenar dörtgen, yamuk ve trapez olmak üzere beş gruba ayrılırlar. Karelerin dört kenarı ve dört köşesi eşittir. Dikdörtgenlerin dört kenarı eşittir, ancak köşe açıları 90° değildir. Eşkenar dörtgenlerin dört kenarı ve dört köşesi eşittir. Yamukların iki kenarı paraleldir, ancak diğer iki kenarı paralel değildir. Trapezlerin iki kenarı paraleldir ve diğer iki kenarı paralel değildir, ancak tabanları eşittir.

Beşgenler

Beşgenler, beş kenarı ve beş köşesi olan çokgenlerdir. Beşgenler, kenar uzunluklarına ve köşe açılarına göre düzgün beşgen, yıldız beşgen ve düzensiz beşgen olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Düzgün beşgenlerin beş kenarı ve beş köşesi eşittir. Yıldız beşgenlerin beş kenarı ve beş köşesi eşittir, ancak köşe açıları farklıdır. Düzensiz beşgenlerin beş kenarı ve beş köşesi farklıdır.

Altıgenler

Altıgenler, altı kenarı ve altı köşesi olan çokgenlerdir. Altıgenler, kenar uzunluklarına ve köşe açılarına göre düzgün altıgen, yıldız altıgen ve düzensiz altıgen olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Düzgün altıgenlerin altı kenarı ve altı köşesi eşittir. Yıldız altıgenlerin altı kenarı ve altı köşesi eşittir, ancak köşe açıları farklıdır. Düzensiz altıgenlerin altı kenarı ve altı köşesi farklıdır.

Yedigenler

Yedigenler, yedi kenarı ve yedi köşesi olan çokgenlerdir. Yedigenler, kenar uzunluklarına ve köşe açılarına göre düzgün yedigen, yıldız yedigen ve düzensiz yedigen olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Düzgün yedigenlerin yedi kenarı ve yedi köşesi eşittir. Yıldız yedigenlerin yedi kenarı ve yedi köşesi eşittir, ancak köşe açıları farklıdır. Düzensiz yedigenlerin yedi kenarı ve yedi köşesi farklıdır.

Sekizgenler

Sekizgenler, sekiz kenarı ve sekiz köşesi olan çokgenlerdir. Sekizgenler, kenar uzunluklarına ve köşe açılarına göre düzgün sekizgen, yıldız sekizgen ve düzensiz sekizgen olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Düzgün sekizgenlerin sekiz kenarı ve sekiz köşesi eşittir. Yıldız sekizgenlerin sekiz kenarı ve sekiz köşesi eşittir, ancak köşe açıları farklıdır. Düzensiz sekizgenlerin sekiz kenarı ve sekiz köşesi farklıdır.

Dokuzgenler

Dokuzgenler, dokuz kenarı ve dokuz köşesi olan çokgenlerdir. Dokuzgenler, kenar uzunluklarına ve köşe açılarına göre düzgün dokuzgen, yıldız dokuzgen ve düzensiz dokuzgen olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Düzgün dokuzgenlerin dokuz kenarı ve dokuz köşesi eşittir. Yıldız dokuzgenlerin dokuz kenarı ve dokuz köşesi eşittir, ancak köşe açıları farklıdır. Düzensiz dokuzgenlerin dokuz kenarı ve dokuz köşesi farklıdır.

Dekagonlar

Dekagonlar, on kenarı ve on köşesi olan çokgenlerdir. Dekagonlar, kenar uzunluklarına ve köşe açılarına göre düzgün dekagon, yıldız dekagon ve düzensiz dekagon olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Düzgün dekagonların on kenarı ve on köşesi eşittir. Yıldız dekagonların on kenarı ve on köşesi eşittir, ancak köşe açıları farklıdır. Düzensiz dekagonların on kenarı ve on köşesi farklıdır.

Çokgenlerin Alanı ve Çevresi

Çokgenlerin alanı ve çevresi, çokgenin kenar uzunluklarına ve köşe açılarına bağlı olarak hesaplanır. Çokgenin alanı, çokgenin içini kaplayan alan miktarıdır. Çokgenin çevresi, çokgenin kenarlarının uzunluklarının toplamıdır.

Çokgenlerin Alanı Nasıl Hesaplanır?

Çokgenin alanı, çokgenin kenar uzunluklarına ve köşe açılarına bağlı olarak farklı şekillerde hesaplanır. Üçgenin alanı, üçgenin taban uzunluğunun yüksekliğinin yarısı ile çarpılarak hesaplanır. Dörtgenin alanı, dörtgenin uzun kenarının kısa kenarının uzunluğuyla çarpılarak hesaplanır. Beşgenin alanı, beşgenin bir kenarının uzunluğunun beşgenin yüksekliğinin yarısı ile çarpılarak hesaplanır. Altıgenin alanı, altıgenin bir kenarının uzunluğunun altıgenin yüksekliğinin yarısı ile çarpılarak hesaplanır. Yedigenin alanı, yedigenin bir kenarının uzunluğunun yedigenin yüksekliğinin yarısı ile çarpılarak hesaplanır. Sekizgenin alanı, sekizgenin bir kenarının uzunluğunun sekizgenin yüksekliğinin yarısı ile çarpılarak hesaplanır. Dokuzgenin alanı, dokuzgenin bir kenarının uzunluğunun dokuzgenin yüksekliğinin yarısı ile çarpılarak hesaplanır. Dekagonun alanı, dekagonun bir kenarının uzunluğunun dekagonun yüksekliğinin yarısı ile çarpılarak hesaplanır.

Çokgenlerin Çevresi Nasıl Hesaplanır?

Çokgenin çevresi, çokgenin kenarlarının uzunluklarının toplamıdır. Üçgenin çevresi, üçgenin üç kenarının uzunluklarının toplamıdır. Dörtgenin çevresi, dörtgenin dört kenarının uzunluklarının toplamıdır. Beşgenin çevresi, beşgenin beş kenarının uzunluklarının toplamıdır. Altıgenin çevresi, altıgenin altı kenarının uzunluklarının toplamıdır. Yedigenin çevresi, yedigenin yedi kenarının uzunluklarının toplamıdır. Sekizgenin çevresi, sekizgenin sekiz kenarının uzunluklarının toplamıdır. Dokuzgenin çevresi, dokuzgenin dokuz kenarının uzunluklarının toplamıdır. Dekagonun çevresi, dekagonun on kenarının uzunluklarının toplamıdır.

Çokgenlerle İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar

  • [Çokgenler Hakk

Yayımlandı

kategorisi