8 Sınıf Türkçe Fiilimsiler Test Pdf

8. Sınıf Türkçe Fiilimsiler Test PDF

Fiilimsiler Nedir?

Fiilimsiler, fiillerden türetilen, fiil anlamını koruyan, ancak çekimi yapılamayan ve cümle içinde isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir. Fiilimsiler, üçe ayrılır:

  • İsim-fiil: Fiil kök veya gövdelerine “-ma, -ış, -mak” eklerinden birini alarak cümlede isim görevinde kullanılan sözcüklerdir.
  • Sıfat-fiil: Fiil kök veya gövdelerine “-an, -ası, -en, -esi” eklerinden birini alarak cümlede sıfat görevinde kullanılan sözcüklerdir.
  • Zarf-fiil: Fiil kök veya gövdelerine “-arak, -erek, -ken, -ince, -madan, -dikçe, -ınca, -madan önce” eklerinden birini alarak cümlede zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir.

İsim-Fiiller

İsim-fiiller, fiil kök veya gövdelerine “-ma, -ış, -mak” eklerinden birini alarak oluşur. Bu eklerden “-ma, -ış” ekleri olumsuzluk, “-mak” eki ise olumluluk bildirir.

İsim-fiiller, cümle içinde isim görevinde kullanılır. İsim görevinde kullanıldığı için “-ler, -lar” eki ile çoğul yapılır, “-den, -den” eki ile ayrılma hâli, “-e, -a” eki ile yönelme hâli alır.

İsim-fiillerle ilgili örnek cümleler:

  • Okumak çok güzel bir şeydir. (İsim-fiil “okumak” cümlede özne görevindedir.)
  • Gördüğüm manzara çok güzeldi. (İsim-fiil “görmek” cümlede nesne görevindedir.)
  • Arkadaşlarımla oynamayı çok seviyorum. (İsim-fiil “oynamak” cümlede zarf görevindedir.)

Sıfat-Fiiller

Sıfat-fiiller, fiil kök veya gövdelerine “-an, -ası, -en, -esi” eklerinden birini alarak oluşur. Bu eklerden “-an, -ası” ekleri gelecek zaman kipini, “-en, -esi” ekleri ise geçmiş zaman kipini bildirir.

Sıfat-fiiller, cümle içinde sıfat görevinde kullanılır. Sıfat görevinde kullanıldığı için “-ler, -lar” eki ile çoğul yapılır, “-den, -den” eki ile ayrılma hâli, “-e, -a” eki ile yönelme hâli alır.

Sıfat-fiillerle ilgili örnek cümleler:

  • Gülen çocuk çok sevimli. (Sıfat-fiil “gülen” cümlede sıfat görevindedir.)
  • Okunan kitap çok ilginçti. (Sıfat-fiil “okunan” cümlede sıfat görevindedir.)
  • Kaçan kediyi yakaladık. (Sıfat-fiil “kaçen” cümlede sıfat görevindedir.)

Zarf-Fiiller

Zarf-fiiller, fiil kök veya gövdelerine “-arak, -erek, -ken, -ince, -madan, -dikçe, -ınca, -madan önce” eklerinden birini alarak oluşur. Bu eklerden “-arak, -erek, -ken” ekleri yan cümlecikleri bağlayan zarf-fiillerdir. “-ince, -madan, -dikçe, -ınca, -madan önce” ekleri ise cümle içinde zaman, şart, sebep, amaç, karşılaştırma, miktar, yer-yön, soru bildiren zarf-fiillerdir.

Zarf-fiiller, cümle içinde zarf görevinde kullanılır. Zarf görevinde kullanıldığı için “-lar, -lar” eki ile çoğul yapılmaz, “-den, -den” eki ile ayrılma hâli, “-e, -a” eki ile yönelme hâli alınmaz.

Zarf-fiillerle ilgili örnek cümleler:

  • Yağmur yağarken dışarı çıkmak tehlikeli. (Zarf-fiil “yağmur yağarken” cümlede zaman bildiren zarf-fiildir.)
  • Arkadaşlarımla konuşurken çok eğlendim. (

Yayımlandı

kategorisi