8. Sınıf Türkçe Fiilimsiler Test PDF
Fiilimsiler Nedir?
Fiilimsiler, fiillerden türetilen, fiil anlamını koruyan, ancak çekimi yapılamayan ve cümle içinde isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir. Fiilimsiler, üçe ayrılır:
- İsim-fiil: Fiil kök veya gövdelerine “-ma, -ış, -mak” eklerinden birini alarak cümlede isim görevinde kullanılan sözcüklerdir.
- Sıfat-fiil: Fiil kök veya gövdelerine “-an, -ası, -en, -esi” eklerinden birini alarak cümlede sıfat görevinde kullanılan sözcüklerdir.
- Zarf-fiil: Fiil kök veya gövdelerine “-arak, -erek, -ken, -ince, -madan, -dikçe, -ınca, -madan önce” eklerinden birini alarak cümlede zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir.
İsim-Fiiller
İsim-fiiller, fiil kök veya gövdelerine “-ma, -ış, -mak” eklerinden birini alarak oluşur. Bu eklerden “-ma, -ış” ekleri olumsuzluk, “-mak” eki ise olumluluk bildirir.
İsim-fiiller, cümle içinde isim görevinde kullanılır. İsim görevinde kullanıldığı için “-ler, -lar” eki ile çoğul yapılır, “-den, -den” eki ile ayrılma hâli, “-e, -a” eki ile yönelme hâli alır.
İsim-fiillerle ilgili örnek cümleler:
- Okumak çok güzel bir şeydir. (İsim-fiil “okumak” cümlede özne görevindedir.)
- Gördüğüm manzara çok güzeldi. (İsim-fiil “görmek” cümlede nesne görevindedir.)
- Arkadaşlarımla oynamayı çok seviyorum. (İsim-fiil “oynamak” cümlede zarf görevindedir.)
Sıfat-Fiiller
Sıfat-fiiller, fiil kök veya gövdelerine “-an, -ası, -en, -esi” eklerinden birini alarak oluşur. Bu eklerden “-an, -ası” ekleri gelecek zaman kipini, “-en, -esi” ekleri ise geçmiş zaman kipini bildirir.
Sıfat-fiiller, cümle içinde sıfat görevinde kullanılır. Sıfat görevinde kullanıldığı için “-ler, -lar” eki ile çoğul yapılır, “-den, -den” eki ile ayrılma hâli, “-e, -a” eki ile yönelme hâli alır.
Sıfat-fiillerle ilgili örnek cümleler:
- Gülen çocuk çok sevimli. (Sıfat-fiil “gülen” cümlede sıfat görevindedir.)
- Okunan kitap çok ilginçti. (Sıfat-fiil “okunan” cümlede sıfat görevindedir.)
- Kaçan kediyi yakaladık. (Sıfat-fiil “kaçen” cümlede sıfat görevindedir.)
Zarf-Fiiller
Zarf-fiiller, fiil kök veya gövdelerine “-arak, -erek, -ken, -ince, -madan, -dikçe, -ınca, -madan önce” eklerinden birini alarak oluşur. Bu eklerden “-arak, -erek, -ken” ekleri yan cümlecikleri bağlayan zarf-fiillerdir. “-ince, -madan, -dikçe, -ınca, -madan önce” ekleri ise cümle içinde zaman, şart, sebep, amaç, karşılaştırma, miktar, yer-yön, soru bildiren zarf-fiillerdir.
Zarf-fiiller, cümle içinde zarf görevinde kullanılır. Zarf görevinde kullanıldığı için “-lar, -lar” eki ile çoğul yapılmaz, “-den, -den” eki ile ayrılma hâli, “-e, -a” eki ile yönelme hâli alınmaz.
Zarf-fiillerle ilgili örnek cümleler:
- Yağmur yağarken dışarı çıkmak tehlikeli. (Zarf-fiil “yağmur yağarken” cümlede zaman bildiren zarf-fiildir.)
- Arkadaşlarımla konuşurken çok eğlendim. (