6 sınıf güneş sistemi ve tutulmalar test pdf

Güneş Sistemi ve Tutulmalar

Güneş Sistemi, Güneş, sekiz gezegen, cüce gezegenler, asteroitler, kuyrukluyıldızlar ve diğer küçük gök cisimlerinden oluşan bir sistemdir. Güneş Sistemi, yaklaşık 4,6 milyar yıl önce Güneş’in oluşmasıyla birlikte oluşmuştur. Güneş Sistemi’nin merkezi Güneş’tir. Güneş, bir yıldızdır ve Güneş Sistemi’ndeki tüm cisimlerin kütlesinin %99,8’ini oluşturur. Güneş’e en yakın gezegen Merkür’dür. Merkür, küçük ve kayalık bir gezegendir. Merkür’den sonra Venüs gelir. Venüs, Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegenidir. Venüs’ten sonra Dünya gelir. Dünya, Güneş Sistemi’nde yaşamın olduğu tek gezegendir. Dünya’dan sonra Mars gelir. Mars, kırmızı gezegen olarak da bilinir. Mars, Dünya’dan daha küçük bir gezegendir. Mars’tan sonra Jüpiter gelir. Jüpiter, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegenidir. Jüpiter’den sonra Satürn gelir. Satürn, halkalarıyla ünlü bir gezegendir. Satürn’den sonra Uranüs gelir. Uranüs, Güneş Sistemi’nin en soğuk gezegenidir. Uranüs’ten sonra Neptün gelir. Neptün, Güneş Sistemi’nin en uzak gezegenidir.

Tutulmalar

Tutulma, bir gök cisminin diğer bir gök cisminin önüne geçmesiyle oluşan bir olaydır. Güneş tutulması, Ay’ın Güneş’in önüne geçmesiyle oluşan bir tutulmadır. Ay tutulması, Dünya’nın Ay’ın önüne geçmesiyle oluşan bir tutulmadır.

Güneş Tutulması

Güneş tutulması, Ay’ın Güneş’in önüne geçmesiyle oluşan bir tutulmadır. Güneş tutulması, yalnızca Ay’ın Dünya ile Güneş arasında olduğu zamanlarda meydana gelir. Güneş tutulması, üç farklı şekilde meydana gelebilir:

  • Tam Güneş Tutulması: Ay, Güneş’in tamamını kapatır. Tam Güneş tutulması, yalnızca Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu zamanlarda meydana gelir.
  • Halkalı Güneş Tutulması: Ay, Güneş’in merkezini kapatır, ancak Güneş’in kenarları görünür kalır. Halkalı Güneş tutulması, yalnızca Ay’ın Dünya’ya en uzak olduğu zamanlarda meydana gelir.
  • Kısmi Güneş Tutulması: Ay, Güneş’in bir kısmını kapatır. Kısmi Güneş tutulması, Ay’ın Dünya’ya yakın veya uzak olduğu zamanlarda meydana gelebilir.

Ay Tutulması

Ay tutulması, Dünya’nın Ay’ın önüne geçmesiyle oluşan bir tutulmadır. Ay tutulması, yalnızca Ay’ın Dünya ile Güneş arasında olduğu zamanlarda meydana gelir. Ay tutulması, iki farklı şekilde meydana gelebilir:

  • Tam Ay Tutulması: Dünya, Ay’ın tamamını kapatır. Tam Ay tutulması, yalnızca Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu zamanlarda meydana gelir.
  • Kısmi Ay Tutulması: Dünya, Ay’ın bir kısmını kapatır. Kısmi Ay tutulması, Ay’ın Dünya’ya yakın veya uzak olduğu zamanlarda meydana gelebilir.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi