Kekik Yetiştiriciliği
Kekik, Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Lamiaceae familyasına ait olan kekik, çok yıllık bir bitkidir. Kekik, genellikle 30-60 cm boyunda büyür. Yaprakları küçük ve ovaldir. Çiçekleri beyaz veya pembe renktedir. Kekik, baharat olarak kullanılır. Ayrıca, tıbbi özellikleri nedeniyle de kullanılır.
Kekik Yetiştirme Koşulları
Kekik, güneşli ve iyi drene edilmiş topraklarda yetişir. Kekik, kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Ancak, düzenli olarak sulanması gerekir. Kekik, -10 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır.
Kekik Yetiştirme Teknikleri
Kekik, tohum veya çelik ile çoğaltılabilir. Kekik tohumları, ilkbahar veya sonbaharda ekilir. Kekik çeliklerinin ise, ilkbahar veya yaz aylarında alınması gerekir. Kekik çeliklerinin, 10-15 cm uzunluğunda olması gerekir. Kekik çeliklerinin, toprağa dikmeden önce köklendirilmesi gerekir. Kekik çeliklerinin köklendirilmesi için, bir bardak suya konulması gerekir. Kekik çeliklerinin kökleri çıktıktan sonra, toprağa dikilebilir.
Kekik Bakımı
Kekik, düzenli olarak sulanması gereken bir bitkidir. Kekik, ayrıca, düzenli olarak gübrelenmesi gerekir. Kekik, ilkbahar ve yaz aylarında gübrelenmelidir. Kekik, hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı bir bitkidir. Ancak, kekik bitkisinde bazen yaprak biti ve örümcek akarı görülebilir. Kekik bitkisindeki yaprak biti ve örümcek akarını yok etmek için, doğal ilaçlar kullanılabilir.
Kekik Hasadı
Kekik, çiçek açmadan önce hasat edilir. Kekik, genellikle yaz aylarında hasat edilir. Kekik, hasat edildikten sonra, kurutulur. Kekik, kurutulduktan sonra, baharat olarak kullanılır.
Kekik Faydaları
Kekik, birçok faydası olan bir bitkidir. Kekik, sindirimi kolaylaştırır. Kekik, öksürüğü keser. Kekik, ağrıyı giderir. Kekik, iltihabı azaltır. Kekik, antioksidan özelliğe sahiptir. Kekik, kansere karşı koruyucudur.
Kekik ile İlgili Faydalı Siteler