Geçici Vergide Yeniden Değerleme Nasıl Yapılır

Geçici Vergiye Tabi Gelirlerin Yeniden Değerlenmesi

Geçici vergi, bir takvim yılı içerisinde elde edilen gelirlerin belirli bir kısmının önceden ödenmesi gereken bir vergidir. Geçici vergiye tabi gelirler, genellikle ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler, serbest meslek kazançları, ücretler ve maaşlardır.

Geçici vergi, her yıl yeniden değerlenir. Yeniden değerleme, geçici vergiye tabi gelirlerin enflasyona göre güncellenmesi işlemidir. Yeniden değerleme işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılır.

Geçici vergiye tabi gelirlerin yeniden değerlenmesi, iki şekilde yapılır:

  • Genel yeniden değerleme: Genel yeniden değerleme, her yıl Ocak ayında yapılır. Genel yeniden değerleme oranı, bir önceki yılın Aralık ayı ile cari yılın Ocak ayı arasındaki enflasyon oranına göre belirlenir.
  • Özel yeniden değerleme: Özel yeniden değerleme, geçici vergiye tabi gelirlerin elde edildiği tarihte geçerli olan enflasyon oranına göre yapılır. Özel yeniden değerleme, genellikle geçici vergi beyannamesinin verildiği tarihte geçerli olan enflasyon oranına göre yapılır.

Geçici vergiye tabi gelirlerin yeniden değerlenmesi, geçici vergi matrahının belirlenmesinde önemlidir. Geçici vergi matrahı, geçici vergiye tabi gelirlerin yeniden değerlenmiş tutarıdır. Geçici vergi matrahı üzerinden geçici vergi hesaplanır.

Geçici vergiye tabi gelirlerin yeniden değerlenmesi ile ilgili olarak aşağıdaki sitelerden daha detaylı bilgi alabilirsiniz:

Geçici Vergiye Tabi Gelirlerin Yeniden Değerlenmesi ile İlgili Faydalı Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi