Kalçanın Geçici Osteoporozu

Kalçanın Geçici Osteoporozu

Kalçanın geçici osteoporozu (TPO), kalça kemiğinin (femur) baş kısmında kemik yoğunluğunun geçici olarak azalmasıdır. Bu durum, kalça ekleminin hareketsiz kalması sonucu ortaya çıkar. Genellikle kalça kırığı veya kalça protezi ameliyatı gibi nedenlerle uzun süre yatak istirahatinde kalan kişilerde görülür.

TPO’nun Belirtileri

TPO genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak bazı kişilerde kalça ağrısı, hareket kısıtlılığı veya topallama gibi belirtiler görülebilir.

TPO’nun Teşhisi

TPO, kalça röntgeni ile teşhis edilir. Röntgen görüntülerinde kalça kemiğinin baş kısmında kemik yoğunluğunun azalması görülür.

TPO’nun Tedavisi

TPO’nun tedavisi, altta yatan nedene yöneliktir. Kalça kırığı veya kalça protezi ameliyatı gibi nedenlerle uzun süre yatak istirahatinde kalan kişilerde, hareket kabiliyetinin geri kazanılması için fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi, kasların güçlendirilmesi ve eklemlerin hareket açıklığının artırılması gibi hedeflere yöneliktir.

TPO’nun Önlenmesi

TPO’nun önlenmesi için, uzun süre yatak istirahatinde kalmaktan kaçınılmalıdır. Kalça kırığı veya kalça protezi ameliyatı gibi nedenlerle yatak istirahatinde kalmak zorunda olan kişiler, fizik tedavi ile hareket kabiliyetlerini geri kazanmaya çalışmalıdırlar.

TPO ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi