Kurum Geçici Vergi Ne Demek

Kurum Geçici Vergi Nedir?

Kurum geçici vergi, kurumların bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç üzerinden hesaplanan ve yıl içinde peşin olarak ödenen vergidir. Kurum geçici vergi, kurumların yıllık gelir vergisi beyannamesi verilene kadar geçici olarak ödenen bir vergidir.

Kurum Geçici Verginin Konusu Nedir?

Kurum geçici verginin konusu, kurumların bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazançlardır. Kazanç, kurumun faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerden giderlerinin çıkarılmasıyla bulunur. Kazanç, kurumun bilançosunda yer alan dönem net karıdır.

Kurum Geçici Vergi Nasıl Hesaplanır?

Kurum geçici vergi, kurumun yıllık gelir vergisi beyannamesi verilene kadar geçici olarak ödenen bir vergidir. Kurum geçici vergi, kurumun yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen kazanç üzerinden hesaplanır. Kurum geçici vergi oranı, %20’dir.

Kurum Geçici Vergi Ne Zaman Ödenir?

Kurum geçici vergi, yıl içinde üç eşit taksitte ödenir. İlk taksit, 31 Mart’a kadar, ikinci taksit, 30 Haziran’a kadar ve üçüncü taksit, 30 Eylül’e kadar ödenir.

Kurum Geçici Vergi Beyannamesi Nasıl Verilir?

Kurum geçici vergi beyannamesi, kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilir. Kurum geçici vergi beyannamesi, kurumun yıllık gelir vergisi beyannamesi ile birlikte verilir.

Kurum Geçici Vergi Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Kurum geçici vergi, aşağıdaki yöntemlerle ödenebilir:

  • İnternet bankacılığı
  • Vergi dairesi veznesi
  • PTT şubeleri
  • Banka şubeleri

Kurum Geçici Vergi ile İlgili Faydalı Siteler

Kurum Geçici Vergi ile İlgili Faydalı Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi