Balık Organları

Balık Organları

Balıklar, suda yaşayan omurgalı hayvanlardır. Dünya üzerinde yaklaşık 30.000 balık türü bulunmaktadır. Balıklar, vücut yapıları, beslenme biçimleri ve üreme biçimleri gibi birçok yönden birbirlerinden farklılık gösterirler. Ancak, tüm balıkların ortak bazı organları bulunmaktadır.

Solunum Organları

Balıkların solunum organları, solungaçlardır. Solungaçlar, balıkların başlarının yanlarında bulunan ve suyun içinde bulunan oksijeni solumalarını sağlayan yapılardır. Solungaçlar, çok sayıda incecik kan damarı içeren bir yapıya sahiptir. Su, solungaçlardan geçerken, oksijen kan damarlarına geçer ve vücuda dağılır. Karbondioksit ise, kan damarlarından solungaçlara geçer ve suyla birlikte dışarı atılır.

Dolaşım Sistemi

Balıkların dolaşım sistemi, kapalı bir dolaşım sistemidir. Kapalı dolaşım sisteminde, kan damarları içinde dolaşır ve vücudun tüm bölgelerine ulaşır. Balıkların kalbi, iki odacıklıdır. Kalbin üst kısmı, kulakçık, alt kısmı ise karıncıktır. Kulakçık, vücuttan gelen kanı alır ve karıncığa pompalar. Karıncık ise, kanı vücuda pompalar.

Sindirim Sistemi

Balıkların sindirim sistemi, ağız, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve anüsten oluşur. Balıklar, ağızlarından aldıkları yiyecekleri yemek borusundan mideye gönderirler. Midede, yiyecekler sindirilir ve bağırsaklara gönderilir. Bağırsaklarda, yiyeceklerden besin maddeleri emilir ve anüsten dışarı atılır.

Üreme Sistemi

Balıkların üreme sistemi, erkek ve dişi olmak üzere ikiye ayrılır. Erkek balıkların üreme organları, testislerdir. Testislerde, sperm hücreleri üretilir. Dişi balıkların üreme organları ise, yumurtalıklardır. Yumurtalıklarda, yumurta hücreleri üretilir. Balıklar, üreme döneminde bir araya gelirler ve çiftleşirler. Çiftleşme sırasında, erkek balık sperm hücrelerini dişi balığın yumurtalıklarına bırakır. Yumurtalar, döllendikten sonra gelişmeye başlar ve yavru balıklar ortaya çıkar.

Sinir Sistemi

Balıkların sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olmak üzere ikiye ayrılır. Merkezi sinir sistemi, beyin ve omurilikten oluşur. Beyin, balıkların başında bulunan ve vücudun tüm faaliyetlerini kontrol eden organdır. Omurilik ise, beyinden başlayarak kuyruğa kadar uzanan ve vücudun diğer bölgelerine sinir ileten organdır. Çevresel sinir sistemi ise, beyin ve omurilikten çıkan sinirlerden oluşur. Çevresel sinirler, vücudun tüm bölgelerine dağılır ve beyin ile vücut arasında iletişim sağlar.

Duyu Organları

Balıkların duyu organları, gözler, kulaklar, burun ve tat alma duyusudur. Gözler, balıkların başının ön kısmında bulunan ve ışığı algılayan yapılardır. Kulaklar, balıkların başının yanlarında bulunan ve sesi algılayan yapılardır. Burun, balıkların başının üst kısmında bulunan ve kokuları algılayan organdır. Tat alma duyusu ise, balıkların ağızlarında bulunan ve yiyeceklerin tadını algılayan organdır.

Balık Organları Hakkında Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi