4857 Sayılı Iş Kanunu 18 Madde

4857 Sayılı İş Kanunu 18. Madde: Çalışma Saatleri

4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi, çalışma saatlerini düzenler. Bu maddeye göre, haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu süre, işveren ve işçi arasında yapılacak sözleşme ile 40 saate kadar indirilebilir veya 50 saate kadar uzatılabilir. Ancak, günlük çalışma süresi 11 saati geçemez.

Çalışma saatleri, işverenin belirlediği saatler arasında yapılır. Ancak, işçi, işverenle anlaşarak çalışma saatlerini değiştirebilir. İşveren, işçinin çalışma saatlerini değiştirmek isterse, bunu işçiye en az 15 gün önceden bildirmek zorundadır.

İşçi, çalışma saatleri dışında çalıştırılamaz. Ancak, işveren, işçinin çalışma saatleri dışında çalışmasını isteyebilir. İşçi, işverenin bu isteğini kabul etmek zorunda değildir. İşçi, işverenin isteğini kabul ederse, fazla çalışma ücreti alma hakkına sahiptir.

Fazla çalışma ücreti, normal çalışma saatleri dışında çalışılan saatler için ödenen ücrettir. Fazla çalışma ücreti, normal çalışma saatleri için ödenen ücretin %50’si oranında hesaplanır.

İşçi, fazla çalışma yapmak zorunda değildir. İşçi, fazla çalışma yapmak istemezse, işverenin isteğini reddedebilir. İşçi, işverenin isteğini reddederse, işveren işçiyi işten çıkaramaz.

Çalışma Saatleri ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi