El Kahhar Isminin Anlamı 2024-2025 Güncel

El-Kahhâr İsminin Anlamı ve Önemi

El-Kahhâr, Allah’ın 99 isminden biridir. Sözlükte “yenmek, üstün gelmek, zor kullanarak istediğini yapmak” anlamındaki “kahr” kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup “yenilmeyen, yegâne kudret ve tasarruf sahibi” demektir.

El-Kahhâr ismi, Allah’ın mutlak kudret ve hâkimiyetini ifade eder. O, her şeye gücü yeten, her şeye hükmeden, her şeyin üstünde olan tek varlıktır. Hiçbir şey O’nun kudretine karşı duramaz.

El-Kahhâr ismi, Allah’ın kâinattaki tüm varlıklar üzerinde mutlak hâkimiyetinin bir göstergesidir. O, göklerin ve yerin sahibidir, tüm yaratıklar O’na boyun eğmiştir. Allah, dilediği zaman her şeyi yok edebilir veya değiştirebilir.

El-Kahhâr ismi, Allah’ın zalimleri kahreden, hak edenleri cezalandıran bir yönünü de ifade eder. O, zalimleri ve haksızlık yapanları, hak ettikleri cezayı vererek kahreder.

El-Kahhâr ismi, Müslümanlar için büyük bir güç ve güven kaynağıdır. Bu isim, Allah’ın her şeye gücü yettiğini ve hiçbir şeyin O’nun kudretine karşı duramayacağını hatırlatır. Bu nedenle, Müslümanlar, sıkıntılı ve zor zamanlarda El-Kahhâr ismini anarak Allah’tan yardım ve destek dilerler.

El-Kahhâr İsminin Kur’an-ı Kerim’de Geçişleri

El-Kahhâr ismi, Kur’an-ı Kerim’de 3 yerde geçmektedir. Bu ayetlerden ilki, En’am Suresi’nin 18. ayetidir:

وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ

“O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.”

Bu ayette, Allah’ın kulları üzerinde mutlak hâkimiyetine vurgu yapılmaktadır. O, kullarının her şeyini bilir, her şeyini görür ve her şeyini kontrol eder.

El-Kahhâr ismi geçen diğer iki ayet ise şu şekildedir:

وَلَا يُهْلِكُ الْقُرَى إِلَّا بِحَقٍّ وَإِذَا قَضَى أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ

“O, hiçbir şehri haksızlıktan başka bir sebeple helâk etmez. Bir emir verdiğinde, ona “Ol” der ve o da hemen oluverir.” (Enbiya Suresi, 11)

قُلْ إِنَّ رَبِّي يَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيَدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ وَلَكُمُ الْوَيْلُ مِمَّا تَصِفُونَ

“De ki: “Rabbim, hakkı bâtılın üstüne atar, onu yok eder. Bir de bakarsın, bâtıl yok olup gitmiştir. İşte size öğüt! Siz ne diyorsunuz?” (Enbiya Suresi, 18)

Bu ayetlerde de Allah’ın mutlak kudret ve hâkimiyetine vurgu yapılmaktadır. O, dilediğinde her şeyi yok edebilir veya değiştirebilir.

El-Kahhâr İsminin Faziletleri

El-Kahhâr isminin birçok fazileti bulunmaktadır. Bu ismi zikretmek, kişiyi Allah’ın kudret ve hâkimiyeti karşısında huşu ve teslimiyet duygusuyla doldurur. Ayrıca, bu ismi zikreden kişi, sıkıntılı ve zor zamanlarda Allah’tan yardım ve destek alabilir.

El-Kahhâr isminin faziletleri ile ilgili bazı hadisler şöyledir:

“Kim günde 100 defa ‘Ya Kahhâr’ diye zikrederse, Allah onun kalbini Hakk’a açarak ona hidayet verir.” (İbn Abbas)


Yayımlandı

kategorisi