Belirli Ve Belirsiz Süreli Iş Sözleşmesi Arasındaki Farklar

Belirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi Arasındaki Farklar

İş sözleşmeleri, işveren ve işçi arasında yapılan ve işçinin işverene belirli bir iş karşılığında belirli bir ücret ödemeyi taahhüt ettiği sözleşmelerdir. İş sözleşmeleri, belirli süreli veya belirsiz süreli olabilir.

Belirli Süreli İş Sözleşmesi

Belirli süreli iş sözleşmeleri, belirli bir süre için yapılan iş sözleşmeleridir. Bu tür sözleşmelerde, işin başlangıç tarihi ve bitiş tarihi belirtilir. Belirli süreli iş sözleşmeleri, genellikle mevsimlik işler, geçici projeler veya işçinin belirli bir görevi yerine getirmesi için yapılır.

Belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi, 2 yılı geçemez. Ancak, iş sözleşmesinde belirtilen işin niteliği gereği sürenin 2 yılı geçmesi zorunlu ise, iş sözleşmesinin süresi 3 yıla kadar uzatılabilir.

Belirli süreli iş sözleşmeleri, işçinin iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işverene tazminat ödeme yükümlülüğü getirir. Tazminatın miktarı, iş sözleşmesinin süresine ve işçinin iş sözleşmesini feshetme nedenine göre belirlenir.

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi

Belirsiz süreli iş sözleşmeleri, belirli bir süre için yapılmayan iş sözleşmeleridir. Bu tür sözleşmelerde, işin başlangıç tarihi belirtilir, ancak bitiş tarihi belirtilmez. Belirsiz süreli iş sözleşmeleri, genellikle sürekli işler için yapılır.

Belirsiz süreli iş sözleşmeleri, işçinin iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işverene tazminat ödeme yükümlülüğü getirmez. Ancak, işveren iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işçiye tazminat ödeme yükümlülüğü getirir. Tazminatın miktarı, işçinin kıdemine ve iş sözleşmesini feshetme nedenine göre belirlenir.

Belirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi Arasındaki Farklar

Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri arasındaki temel farklar şunlardır:

  • Belirli süreli iş sözleşmeleri, belirli bir süre için yapılırken, belirsiz süreli iş sözleşmeleri belirli bir süre için yapılmaz.
  • Belirli süreli iş sözleşmelerinde, işin başlangıç tarihi ve bitiş tarihi belirtilirken, belirsiz süreli iş sözleşmelerinde işin başlangıç tarihi belirtilir, ancak bitiş tarihi belirtilmez.
  • Belirli süreli iş sözleşmeleri, genellikle mevsimlik işler, geçici projeler veya işçinin belirli bir görevi yerine getirmesi için yapılırken, belirsiz süreli iş sözleşmeleri genellikle sürekli işler için yapılır.
  • Belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi, 2 yılı geçemezken, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin süresi sınırsızdır.
  • Belirli süreli iş sözleşmeleri, işçinin iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işverene tazminat ödeme yükümlülüğü getirirken, belirsiz süreli iş sözleşmeleri, işçinin iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işverene tazminat ödeme yükümlülüğü getirmez.
  • Belirsiz süreli iş sözleşmeleri, işveren iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işçiye tazminat ödeme yükümlülüğü getirirken, belirli süreli iş sözleşmeleri, işveren iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işçiye tazminat ödeme yükümlülüğü getirmez.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi