Ysk Sandık Başkanı Ücreti 2024-2025 Güncel

YSK Sandık Başkanı Ücreti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye’de seçim sürecinin yürütülmesinden sorumlu olan bağımsız bir kurumdur. YSK, seçimlerde görev alacak sandık görevlilerini belirlemek ve onlara ücret ödemekle de sorumludur.

YSK sandık başkanı ücreti, 2023 yılı için 867 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret, memur maaş katsayısı üzerinden hesaplanmaktadır.

Sandık başkanı ücreti, sandık kurulu üyelerinin ücretinden iki kat daha fazladır. Sandık kurulu üyelerinin ücreti ise 433,50 TL olarak belirlenmiştir.

Siyasi parti temsilcilerinin ücreti ise 130 TL olarak belirlenmiştir.

Sandık Görevlisi Ücreti Hesaplaması

YSK sandık görevlisi ücreti, memur maaş katsayısı üzerinden hesaplanmaktadır. 2023 yılı için memur maaş katsayısı 0,433684 olarak belirlenmiştir.

Sandık başkanı ücreti, memur maaş katsayısı ile çarpılarak hesaplanmaktadır.

Sandık Başkanı Ücreti = Memur Maaş Katsayısı x 2

Sandık Başkanı Ücreti = 0,433684 x 2

Sandık Başkanı Ücreti = 0,867368

Sandık Başkanı Ücreti = 867,368 TL

Sandık kurulu üyelerinin ücreti ise memur maaş katsayısı ile çarpılarak yarıya bölünerek hesaplanmaktadır.

Sandık Kurulu Üyesi Ücreti = Memur Maaş Katsayısı / 2

Sandık Kurulu Üyesi Ücreti = 0,433684 / 2

Sandık Kurulu Üyesi Ücreti = 0,216842

Sandık Kurulu Üyesi Ücreti = 433,50 TL

Siyasi parti temsilcilerinin ücreti ise memur maaş katsayısı ile çarpılarak üçte bire bölünerek hesaplanmaktadır.

Siyasi Parti Temsilcisi Ücreti = Memur Maaş Katsayısı / 3

Siyasi Parti Temsilcisi Ücreti = 0,433684 / 3

Siyasi Parti Temsilcisi Ücreti = 0,144561

Siyasi Parti Temsilcisi Ücreti = 130 TL

Sandık Görevlisi Ücreti Ödeme Yöntemi

YSK sandık görevlisi ücretleri, seçimden sonra Ziraat Bankası tarafından ödenmektedir. Sandık görevlileri, ücretlerini Ziraat Bankası ATM’lerinden, internet bankacılığından veya mobil bankacılıktan sorgulayabilirler.

Sandık Görevlisi Ücreti Sorgulama

Sandık görevlileri, ücretlerini sorgulamak için YSK’nın internet sitesinde bulunan sorgulama ekranını kullanabilirler. Sorgulama ekranına, TC kimlik numarası ve sandık numarası girilerek ücret sorgulaması yapılabilmektedir.

Sandık Görevlisi Ücreti Şikayeti

Sandık görevlileri, ücretlerini alamadıkları veya eksik aldıklarını düşünüyorlarsa, YSK’ya şikayette bulunabilirler. Şikayet, YSK’nın internet sitesinde bulunan şikayet formunu doldurarak veya YSK’nın ilgili birimlerine şahsen başvurarak yapılabilmektedir.

Sandık Görevlisi Ücreti Eşitsizliği

YSK sandık görevlisi ücretleri, sandık başkanı ve üyeler arasında eşitsizliğe neden olmaktadır. Sandık başkanı, sandık kurulu üyelerinin iki katı ücret almaktadır. Bu durum, sandık kurulu üyelerinin ücretlerinin yetersiz olduğu eleştirilerine neden olmaktadır.

YSK, sandık görevlisi ücretlerinin eşitlenmesi için bir çalışma yapmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda, sandık başkanı ve üyelerinin ücretlerinin eşitlenmesi veya sandık başkanı ücretinin düşürülmesi gibi bir düzenleme yapılması beklenmektedir.

Sonuç

YSK sandık görevlisi ücretleri, seçimlerde görev alan sandık görevlilerinin emeklerinin karşılığını ödemek için ödenmektedir. Ancak, sandık başkanı ve üyeler arasında ücret eşitsizliği olması, bu ücretlerin yeterli olmadığı eleştirilerine neden olmaktadır. YSK, bu eleştirileri dikkate alarak sandık görevlisi ücretlerinin eşitlenmesi için bir çalışma yapmaktadır.


Yayımlandı

kategorisi