En iyi savunma nasıl yapılır? Bu yazıda hem etkili savunma yapmayı hem de savunma dilekçesi örneği arayanlar için Word formatında güncel bir şablon dosyası sunuyoruz.
İster sanık olun, ister şüpheli olun ister müşteki olun hiç fark etmez! Savunma yaparken belirli kurallara uymalı ve belli başlı hatalardan kaçınmalısınız. Aksi takdirde büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.
Tüm olayı kısaca özetleyecek olursak; sanığın, şüphelinin yada müştekinin yaptığı savunma ve verdiği ifadede eksik bir husus bırakılmamalıdır ve olayın özü anlatılmalıdır. Bu esnada gereği olmayan şeyleri yada olayları anlatmayın ve eğer elinizden geliyorsa avukat eşliğinde savunmanızı yada ifadenizi verin. Eğer bu mümkün değilse, o zaman önce avukata danışın ve onun tavsiyeleri yönünde ifade verin veya savunmanızı yapın.
Henüz olay yeni meydana gelmişken emniyetteki ilk ifadesini veren kişilerin çoğu bundan pişmanlık duyar. Deliller ve şahitler ilk ifadede açıkça belirtilmelidir. Aksi takdirde sonradan verilen bilgilere pek itibar edilmez.
Bazıları da ilk ifadelerinde gereksiz bilgiler verir, bazılarını korumak için bir takım bilgileri saklar yada ifadesini verdikten sonra pişman olup şikayetini geri çekmek ister.
En baştan şunu belirtmekte fayda var. Karı koca veya kardeşler yada anne-baba-çocuklar arasında gerçekleşen suçlarda mağdurun şikayetinden vazgeçmesi bile mahkemenin vereceği kararı etkilemez yani sonucu değiştirmez. Dolayısıyla kollukta vereceğiniz ilk ifade büyük önem taşır.
Mesela mağdurun emniyetteki ilk ifadesinde olayın tanığı yok derse ve yargılama sırasında bu olay gerçekleşirken şu kişi de yanımdaydı derse, mahkeme heyeti bu bilgiyi pek dikkate almaz.
Savunma Dilekçesi Örneği
Yukarıdaki ekran görüntüsü resminde gördüğünüz savunma dilekçesi örneğini bir Word dosyası olarak bilgisayara yada telefona indirmek için buraya tıklayınız.
Dilekçe ne çok uzun ne de çok kısa olsun. Gereksiz detaylardan ve gereksiz tekrarlardan kaçının. Ayrıca dilekçeniz okunur ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır ve deliller açık bir biçimde belirtilmelidir.