Merhabalar, bu yazıda tarayıcı nedir diye soranlar için tarayıcıların başlıca özellikleri, çalışma prensibi ve tarayıcılarda bulunan parçalar ile ilgili detaylı bilgiler sunuyoruz.
Yapısal olarak fotokopi makinesi ve faks makinesine benzeyen tarayıcı kısaca fiziksel dosya kağıdı yada kitap yaprağı üzerindeki şekilleri, yazıları, grafikleri, resimleri, harita ve proje gibi unsurları elektronik sinyaller yoluyla bilgisayarın başlangıç ünitesine gönderen ara donanımdır. Tarayıcılar bilgisayarın giriş aygıtları kategorisinde bulunmaktadır.
İngilizce Scanner olarak bilinen ve ülkemizde de bazen bu şekilde kullanılan tarayıcılarda bulunan sensörler sayesinde taranan alandaki tüm ayrıntılar algılanır. CCD denilen bu sensörler çip şeklindedir ve fotoğraf makinesi, fotokopi makinesi yada video kamera gibi cihazlarda ışığa duyarlı yüzeyler şeklinde görev yaparak gelen ışığı elektrik gerilimine dönüştürür.
Böylece ışık hücrelerinde toplanan gerilim (adc) ve işlemci aracılığı ile resme dönüştürülür.
Işığın miktarına göre her sensörün görev ağırlığı değişir. Yeşil, kırmızı ve mavi renkleriyle renk tonu tarama işlemi yapılır. Bundan dolayı renk algılama kapasitesi yüksek tarayıcıdan alınan verim daha iyidir.
Tarayıcılar bilgisayarlara USB kablosu üzerinden veya kablosuz olarak (WiFi) bağlanabilir. Bu sayede taranan belge ve dosyalar bilgisayara aktarılmaktadır.
Hem el yordamıyla tarama yapılan el tarayıcıları hem de masaüstü standart tarayıcılar bulunmaktadır. Günümüzde okul, ofis, iş yeri başta olmak üzere pek çok yerde tarayıcılardan yararlanılmaktadır.
Böylece normalde el ile yazılması gereken bir yazıyı kolayca bilgisayara aktarabilir veya el ile çizilmesi çok zor olan resim ve grafikleri direk olarak bilgisayara gönderebiliriz. Bu da en başta grafik tasarımcı gibi çalışanların hayatını kolaylaştırmaktadır.
Tarayıcı çeşitleri:
- Kitap tarayıcı
- Doküman tarayıcı
- Kartvizit tarayıcı
- Mobil tarayıcı
- Kalem tarayıcı
- Düz yataklı tarayıcı
- El tarayıcı
- Film tarayıcı
- Robotik tarayıcı
- Üç boyutlu tarayıcı (3D)
Normal masaüstü bir tarayıcıda yüzeyi taramak için yüzey cam zemin üzerinde yüzü alt tarafa bakacak biçimde koyulur. Buradan görüntü taranarak lense yansır ve CCD üzerine odaklanır. Böylece bu sensör aracılığıyla parlak ve karanlık olan yerler yakalanmış olur. Yakalanan sinyaller kontrol devresine yansıtılır ardından bilgisayara aktarılır.
Tarihte çıkan ilk tarayıcılar fotoğraf endüstrisinde kullanılmıştır ve bunlara durum tarayıcısı denir. Bu tarayıcılarda bir silindirin ortasına yansıyan ışık, kırıcı sensörler sayesinde yeşil-mavi-kırmızı renklere ayrıştırılarak CCD’ye gönderilir ve oradan da elektronik sinyale çevrilir.
Durum tarayıcıları günümüzdeki masaüstü tarayıcıların temelini oluşturur.
Tarayıcının Parçaları (Bileşenleri)
Lamba: Ne kadar parlak ışık olursa, o kadar iyi sonuç verir.
Odak ve Lens: Farklı lens türleri bulunuyor ve bunlar camın üstüne konulan cisme odaklanmaktadır. Daha çok ucuz tarayıcılarda kullanılır.
Sensör: CCD ve CIS olmak üzere toplam 2 farklı sensör türü var.
Tarayıcı Özellikleri
- Çözünürlük: Optik ve interpolated olarak iki tür çözünürlük vardır
- Bit Derinliği: Bir görüntü de bulunan her bir piswel karşılığı olarak tarayıcı bir bit sayısı tutar
- Optik Yoğunluk:
- Hız:
- Yazılım: İşletim sisteminin dos olduğu tarihlerde tarayıcı kendi özel uyguluması ile gelirdi. Yapılması gereken resmi taratıp diske kaydedip ve kullanacağın uygulamayı çalıştırmaktı. Daha sonra Twain ile bu sistem değişerek standart program bağlandırıcısı bu sistem oldu
Yukarıda tarayıcı nedir sorusuna cevaben ayrıntılı bir makale sunduk. Böylece tarayıcı nasıl çalışır, tarayıcı ne işe yarar, tarayıcılar nerelerde kullanılır, tarayıcının parçaları nelerdir ve tarayıcının özellikleri hakkında bilgiler paylaştık. Tarayıcılar ile ilgili diğer sorularınız için aşağıdaki yorum kutusunu kullanabilirsiniz.