Anakart çeşitlerini tanıtmadan önce kısaca anakartı tanıyalım. Bir bilgisayardaki parçaların uyumlu çalışmasını anakart sağlar. Üzerinde ram yuvası, işlemci yuvası, Ethernet yuvası ve tv kartı yuvası gibi çeşitli bileşenlerin takıldığı yuvalar yer alır ve bunlar bilgisayarın performansını işlemci kadar etkiler. Artık anakartların önbellek kapasitesi bile bilgisayarın performansına etki etmektedir.
Kaç tür anakart vardır ve bunların görevleri nelerdir?
Toplamda 4 farklı anakart çeşidi bulunuyor. Bunların arasındaki farklar ise genellikle anakartın boyutu ve soket yapısıyla alakalıdır.
XT Anakartlar: En eski anakart türlerinden biridir ve işlemcisi üzerinde sabit olarak bulunur. Ek donanımı 8-bit olan bu anakart aslında 8086 ve 8088 mikro işlemcileri için üretildi.
AT Anakarları: APG, ISA ve PCI veri yolunu kullanan bu anakartta işlemciler değiştirilemez. Ayrıca klavye girişi geniş uçludur.
ATX ve BTX anakart çeşidiATX Anakartları: Donanımsal bileşenlerin montajlanması daha pratik olduğundan dolayı bugün bile çok yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Üstelik AT anakart türüne göre çok daha fazla giriş çıkış desteğine sahiptir. Fakat bunların kendine özel güç kaynağı olduğu için, bu anakartı alanlar yanında ATX kasa da satın almak zorundadır.
BTX Anakartları: İşlemcinin çevresindeki bağlantıları anakartın farklı yerlerine taşıdığı için, işlemci ve ısınan parçaları daha iyi soğutma becerisine sahiptir.
Yukarıda sizlere anakart çeşitlerini ve bunların farklı görevlerini kısaca anlatmaya çalıştık. Kafanıza takılan sorular varsa yorum kısmından bize sorabilirsiniz. En kısa sürede yardımcı olacağız.