Kapıcı Kıdem Tazminatını Kim Öder 2024-2025 Güncel

Kapıcı Kıdem Tazminatını Kim Öder?

Kapıcı kıdem tazminatı, işverenin işçiye işten ayrıldığı veya emekli olduğu tarihte, çalıştığı süreye göre yasal olarak ödemekle yükümlü olduğu bir tazminat türüdür. Kapıcılar da diğer işçiler gibi kıdem tazminatına hak kazanırlar.

Kapıcı kıdem tazminatını kimin ödediği, Türkiye’de yürürlükte olan Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, apartman görevlilerinin kıdem tazminatından kiracılar değil kat sahipleri sorumlu tutulmuştur.

Buna göre, bir apartmanda kapıcılık yapan bir işçinin kıdem tazminatını, o apartmandaki tüm kat maliklerinin birlikte ödemesi gerekir. Ancak, bu ödemenin nasıl yapılacağı konusunda kat malikleri arasında anlaşmazlık yaşanabilir. Bu durumda, kat malikleri arasında yapılacak bir protokolle, kıdem tazminatı ödemesinin nasıl yapılacağı belirlenebilir.

Kapıcı kıdem tazminatının kiracıdan mı yoksa kat maliki mi ödeyeceği, uygulamada sıklıkla tartışılan bir konudur. Bazı kiracılar, kapıcı kıdem tazminatından sorumlu olduklarını iddia ederken, bazı kat malikleri ise bu sorumluluğun kendilerine ait olduğunu savunmaktadır.

Bu konudaki tartışmaların temelinde, apartman görevlilerinin ücretlerinin genel giderlere dahil edilmesi yatmaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, apartman görevlilerinin ücretleri, aidat kapsamında olan ücretlerden biridir. Aidat ise, kiracılar tarafından ödenen bir miktardır.

Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde, apartman görevlilerinin kıdem tazminatından kiracıların sorumlu tutulmadığı açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle, apartman görevlilerinin kıdem tazminatını ödeme yükümlülüğü, kat maliklerine aittir.

Kapıcı kıdem tazminatının ödenmesi konusundaki uyuşmazlıklar, mahkemeye taşınabilir. Mahkeme, bu konudaki kararını verirken, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesini esas alır.

Kapıcı Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kapıcı kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı süreye göre hesaplanır. İşçinin kıdem tazminatı hesabı şu şekilde yapılır:

Kıdem tazminatı = (İşçinin son brüt ücreti * Çalıştığı süre) / 30

İşçinin son brüt ücreti, işçinin çalıştığı son 12 aydaki ortalama brüt ücretidir. Çalıştığı süre ise, işçinin işten ayrıldığı tarihte sahip olduğu kıdeme göre hesaplanır.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin kıdem tazminatı tavanı dikkate alınır. Kıdem tazminatı tavanı, her yıl değişmektedir. 2023 yılı için kıdem tazminatı tavanı, 17.000 TL’dir.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin kıdem tazminatı alacağı miktardan, işçinin işten ayrıldığı tarihten önce ödenmiş olan kıdem tazminatı tutarları düşülür.

Kapıcı Kıdem Tazminatı Davaları

Kapıcı kıdem tazminatı alacakları için, işçiler tarafından dava açılabilir. Bu davalar, iş mahkemelerinde görülür.

Kapıcı kıdem tazminatı davalarında, işçinin kıdem tazminatı alacağı miktarı, işçinin son brüt ücreti, çalıştığı süre ve kıdem tazminatı tavanı dikkate alınarak hesaplanır.

Kapıcı kıdem tazminatı davalarında, işçinin kıdem tazminatı alacağı miktarı, işçi lehine hüküm altına alınır. İşveren, bu miktarı işçiye ödemek zorundadır.

Kapıcı Kıdem Tazminatı İbraname

İşçi ve işveren, kıdem tazminatı alacağı konusunda anlaşarak, ibraname düzenleyebilirler. İbraname, işçinin kıdem tazminatı alacağını tahsil etmiş olduğunu kabul ettiği bir belgedir.

Kapıcı kıdem tazminatı ibranamesinin geçerli olabilmesi için, aşağıdaki şartları taşıması gerekir:

  • İbraname, işçi tarafından imzalanmış olmalıdır.
  • İbraname, işçinin kıdem tazminatı alacağı miktarını açıkça belirtmelidir.
  • İbraname, işçinin kıdem tazminatı alacağını tahsil etmiş olduğunu kabul ettiğini belirtmelidir.

Kapıcı kıdem tazminatı ibranamesinin geçerli olmaması durumunda, işçi, kıdem tazminatı al


Yayımlandı

kategorisi