Kişilik Haklarına Saldırıdan Dolayı Manevi Tazminat Dava Dilekçesi 2024-2025 Güncel

Kişilik haklarına saldırıdan dolayı manevi tazminat dava dilekçesi

Davacı: Adı Soyadı: T.C. Kimlik Numarası: Adres:

Davalı: Adı Soyadı: T.C. Kimlik Numarası: Adres:

Dava Konusu: Kişilik haklarına saldırıdan dolayı manevi tazminat

Dava Tarihi:

Dava Açıklaması:

Davacı, davalı tarafından kişilik haklarına saldırıya uğradığını ileri sürerek, manevi tazminat talep etmektedir.

Davacı, davalı tarafından 2023 yılı [tarih] tarihinde [yer] adresinde düzenlenen [mecra] adlı dergide yayınlanan [başlık] başlıklı makalede hakaret ve iftiraya maruz kalmıştır. Makalede, davacının [hakaret niteliğindeki ifade] olduğu iddia edilmiştir. Bu iddiaların gerçek olmadığı, davacının kişilik haklarına ağır bir saldırı niteliği taşıdığı açıktır.

Davacı, hakaret ve iftira niteliğindeki bu ifadeler nedeniyle büyük bir üzüntü ve elem duymuştur. Bu ifadeler nedeniyle toplumdaki itibarı zedelenmiş, iş ve sosyal hayatında sorunlar yaşamaya başlamıştır.

Davalı, yaptığı eylemle davacının kişilik haklarına ağır bir saldırıda bulunmuştur. Bu nedenle davacı, davalıdan manevi tazminat talep etmektedir.

Talep Konusu:

Davacı, davalıdan, kişilik haklarına saldırıdan dolayı [miktar] TL manevi tazminat talep etmektedir.

Deliller:

Davacı, talebini ispatlamak için aşağıdaki delilleri sunacaktır:

  • [Mecra] adlı derginin [tarih] tarihli nüshası
  • [Adli tıp raporu]
  • [Tanıklık ifadeleri]

Sonuç ve İstem:

Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının talebinin kabulüne, davalıdan [miktar] TL manevi tazminatın davacı lehine tahsiline karar verilmesini saygılarımla talep ederim.

[Avukat İmzası]

[Avukat Mührü]

Açıklama:

Kişilik haklarına saldırıdan dolayı manevi tazminat davası açmak için öncelikle dava dilekçesinin hazırlanması gerekir. Dava dilekçesinde, davacı, davalı, dava konusu, dava tarihi, dava açıklaması, talep konusu, deliller ve sonuç ve istem bölümleri yer almalıdır.

Dava dilekçesinde, davacının kişilik haklarına hangi eylemle saldırıda bulunulduğu açıkça belirtilmelidir. Bu eylemin hakaret, iftira, tehdit, haksız fiil veya başka bir eylem olabileceğini hatırlatmak isteriz.

Davacının kişilik haklarına saldırıdan dolayı yaşadığı üzüntü, elem, sıkıntı gibi duygular da dava dilekçesinde açıkça belirtilmelidir. Bu duyguların ne şekilde ortaya çıktığı ve davacının günlük hayatını nasıl etkilediği de dilekçede anlatılmalıdır.

Davacının talep ettiği manevi tazminat miktarı, davacının kişilik haklarına saldırının ağırlığı ve davacının bu saldırıdan dolayı yaşadığı zararlar göz önünde bulundurularak belirlenmelidir.

Dava dilekçesine, davacının iddialarını ispatlayacak deliller de eklenmelidir. Bu deliller arasında adli tıp raporu, tanık ifadeleri, fotoğraflar, videolar vb. yer alabilir.

Kişilik haklarına saldırıdan dolayı manevi tazminat davalarında, davacının uğradığı zararın miktarı ve davacının kişilik haklarına saldırının ağırlığı dikkate alınarak karar verilir. Bu nedenle, dava dilekçesinin hazırlanmasında dikkatli olunması ve davacının haklarını tam olarak koruması için bir avukattan yardım alınması tavsiye edilir.

Türk hukukunda kişilik haklarına saldırıdan dolayı manevi tazminat

Türk hukukunda kişilik hakları, kişinin doğumundan itibaren sahip olduğu, kişiliğini oluşturan ve kişiliğin korunması için hukuk düzenince tanınan, hukuka uygun olarak sınırlandırılabilen haklardır. Kişilik hakları, kişinin şerefi, haysiyeti, namusu, sağlığı, maddi ve manevi varlığı, özel hayatı, aile hayatı ve kişisel verileri gibi çeşitli haklardan oluşmaktadır.

Kişilik haklarına saldırı, kişilik haklarının hukuka aykırı olarak ihlal edilmesidir. Kişilik haklarına saldırı, hakaret, iftira, tehdit, haksız fiil veya başka bir eylemle gerçekleşebilir.

Kişilik haklarına saldırıdan dolayı manevi tazminat, kişilik haklarının ihlalinden kaynaklanan manevi zararların tazmini için öngörülen bir hukuki yoldur. Manevi tazminat, para


Yayımlandı

kategorisi