Dil Dil Tazminatı 2024-2025 Güncel

YÖKDİL Dil Tazminatı

Giriş

Yabancı dil tazminatı, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelin yabancı dil bilgisine göre ödenen bir ek ödemedir. Bu tazminat, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. maddesinde düzenlenmiştir.

Yabancı Dil Tazminatı Hakkı Kazanmak İçin Gerekli Şartlar

Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personeli, aşağıdaki şartları taşımak zorundadır:

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışmak,
  • En az orta derecede yabancı dil bilgisine sahip olmak,
  • Yabancı dil bilgisini tespit eden bir sınavdan başarılı olmak.

Yabancı Dil Bilgisini Tespit Eden Sınavlar

Yabancı dil bilgisini tespit eden sınavlar, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenir. Bu sınavlardan bazıları şunlardır:

  • Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)
  • Elektronik Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (e-YDS)
  • Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL)

YÖKDİL Sınavı ve Yabancı Dil Tazminatı

YÖKDİL sınavı, yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin yabancı dil yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlenen bir sınavdır. Bu sınav, 2023 yılından itibaren Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır.

YÖKDİL sınavının yabancı dil tazminatı için geçerli olup olmadığı konusunda bir tereddüt bulunmaktadır. Bu tereddüt, YÖKDİL sınavının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. maddesinde belirtilen “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı”ndan farklı bir sınav olmasından kaynaklanmaktadır.

Konu hakkında yapılan hukuki değerlendirmelere göre, YÖKDİL sınavının yabancı dil tazminatı için geçerli olmadığı kanaati ağır basmaktadır. Bu kanaate göre, YÖKDİL sınavı, yükseköğretim kurumları bünyesinde öğrenim gören öğrencilerin yabancı dil yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlenen bir sınavdır. Bu sınavın, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelin yabancı dil yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlenen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan farklı bir sınav olduğu değerlendirilmektedir.

Yabancı Dil Tazminatının Tutarı

Yabancı dil tazminatının tutarı, personelin yabancı dil bilgisine göre değişmektedir. Bu tazminatın tutarı, her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenmektedir.

Yabancı Dil Tazminatının Ödeme Şekli

Yabancı dil tazminatı, personelin aylık maaşına ek olarak ödenmektedir. Bu tazminat, personelin her ay düzenli olarak aldığı bir ödemedir.

Yabancı Dil Tazminatının Kesilmesi

Yabancı dil tazminatı, personelin aşağıdaki durumlarda kesilir:

  • Personelin görevinden ayrılması,
  • Personelin yabancı dil bilgisinin (C) düzeyine düşmesi,
  • Personelin yabancı dil tazminatı almak için gerekli olan sınavdan başarısız olması.

Sonuç

YÖKDİL sınavı, yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin yabancı dil yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlenen bir sınavdır. Bu sınavın yabancı dil tazminatı için geçerli olup olmadığı konusunda bir tereddüt bulunmaktadır. Bu tereddüt, YÖKDİL sınavının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. maddesinde belirtilen “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı”ndan farklı bir sınav olmasından kaynaklanmaktadır.

Konu hakkında yapılan hukuki değerlendirmelere göre, YÖKDİL sınavının yabancı dil tazminatı için geçerli olmadığı kanaati ağır basmaktadır. Bu kanaate göre, YÖKDİL sınavı, yükseköğretim kurumları bünyesinde öğrenim gören öğrencilerin yabancı dil yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlenen bir sınavdır. Bu sınavın, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelin yabancı dil yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlenen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan farklı bir sınav olduğu değerlendirilmektedir.yök


Yayımlandı

kategorisi