Sözleşmeli Er Fesih Tazminatı 2024-2025 Güncel

Sözleşmeli Er Fesih Tazminatı

Sözleşmeli er, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) belirli bir süre için istihdam edilen erbaştır. Sözleşmeli erbaş ve erlerin istihdamına ilişkin esaslar, 2023 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu Kanuna göre, sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmeleri, aşağıdaki hallerde feshedilebilir:

  • Sözleşmeli erbaş ve erlerin kendi isteğiyle sözleşmelerini feshetmeleri.
  • Sözleşmeli erbaş ve erlerin TSK’dan çıkarılmalarına karar verilmesi.
  • Sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmelerini ihlal etmeleri.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmelerini kendi istekleri ile feshetmeleri durumunda, kendilerine fesih tazminatı ödenir. Fesih tazminatının miktarı, sözleşmeli erbaş ve erlerin görev süresi ve son brüt aylık maaşlarına göre belirlenir.

Sözleşmeli Er Fesih Tazminatının Hesaplanması

Sözleşmeli er fesih tazminatının miktarı, aşağıdaki formülle hesaplanır:

Fesih tazminatı = (Son brüt aylık maaş * Sözleşme süresi) / 3

Örneğin, son brüt aylık maaşı 10.000 TL olan ve 5 yıllık sözleşmesi olan bir sözleşmeli er, sözleşmesini kendi isteğiyle feshetmesi durumunda, kendisine 166.666 TL fesih tazminatı ödenir.

Fesih tazminatı = (10.000 TL * 5 yıl) / 3
= 166.666 TL

Sözleşmeli Er Fesih Tazminatının Ödenmesi

Sözleşmeli er fesih tazminatı, sözleşmenin feshi tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde ödenir. Fesih tazminatı, sözleşmeli erbaş ve er tarafından talep edilmese dahi, kanunen ödenmesi zorunlu bir haktır.

Sözleşmeli Er Fesih Tazminatı Alamayanların Yapabilecekleri

Sözleşmeli er fesih tazminatını alamayan kişiler, öncelikle ilgili birime yazılı olarak başvuruda bulunmalıdır. Başvuruya cevap verilmemesi veya olumsuz cevap verilmesi durumunda, idari yargı yoluna başvurabilirler.

İdari yargı yoluna başvurmak için, sözleşmeli er fesih tazminatı talebinin reddedildiğine dair bir belgenin bulunması gerekmektedir. Bu belge, ilgili birim tarafından verilen bir yazı veya idari işlem olabilir.

İdari yargıda, sözleşmeli er fesih tazminatının ödenip ödenmeyeceği, sözleşmenin feshi işleminin hukuka uygun olup olmadığı gibi hususlar değerlendirilir.

Sözleşmeli Er Fesih Tazminatının İptali

Sözleşmeli er fesih tazminatı, sözleşmenin feshi işleminin hukuka aykırı olması durumunda iptal edilebilir. Örneğin, sözleşmeli er, sözleşmesinin feshedilmesi için haklı bir sebep göstermeden sözleşmesini feshetmişse, fesih tazminatı ödemekle yükümlü tutulamaz.

Sözleşmeli er fesih tazminatının iptali için, ilgili birime yazılı olarak başvuruda bulunulabilir. Başvuruya cevap verilmemesi veya olumsuz cevap verilmesi durumunda, idari yargı yoluna başvurabilir.

İdari yargıda, sözleşmeli er fesih tazminatının iptali talebinin kabul edilmesi için, sözleşmenin feshi işleminin hukuka aykırı olması gerekmektedir. Bu husus, sözleşmenin feshi işleminin gerekçesi, sözleşmeli erbaş ve er hakkında yapılan işlemler gibi hususlar değerlendirilerek tespit edilir.

Sonuç

Sözleşmeli er fesih tazminatı, sözleşmeli erbaş ve erlerin, sözleşmelerinin kendi istekleri ile feshedilmesi durumunda ödenen bir tazminattır. Fesih tazminatının miktarı, sözleşmeli erbaş ve erlerin görev süresi ve son brüt aylık maaşlarına göre belirlenir.

Sözleşmeli er fesih tazminatı alamayan kişiler, öncelikle ilgili birime yazılı olarak başvuruda bulunmalıdır. Başvuruya cevap verilmemesi veya olumsuz cevap verilmesi durumunda, idari yargı yoluna başvurabilirler.

İdari yargıda, sözleşmeli er fesih tazminatının ödenip ödenmeyeceği, sözleşmenin feshi işleminin hukuka uygun olup olmadığı gibi hususlar değerlendirilir.


Yayımlandı

kategorisi