Polislikten Istifa Tazminatı Ne Kadar 2024-2025 Güncel

Polislikten İstifa Tazminatı Ne Kadar?

Polislik, Türkiye’de en çok tercih edilen mesleklerden biridir. Ancak, bazı durumlarda polisler istifa etmek zorunda kalabilirler. Bu durumda, polislikten istifa edenlere tazminat ödenip ödenmeyeceği merak konusudur.

Polislikten İstifa Tazminatı Ödenir mi?

Polislikten istifa edenlere tazminat ödenmesi, 2023 yılında yürürlüğe giren Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Polis Akademisi Başkanlığına Bağlı Eğitim Kurumları ile Diğer Fakülte ve Yüksekokullarda Okuyan Öğrencilerden Alınacak Tazminata Dair Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre, polislikten istifa edenlere tazminat ödenmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

  • İstifa eden polis memuru, Emniyet Genel Müdürlüğü adına okutulan bir eğitim kurumundan mezun olmalıdır.
  • İstifa eden polis memuru, eğitim süresinin en az 1/3’ünü tamamlamış olmalıdır.
  • İstifa eden polis memuru, mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde istifa etmiş olmamalıdır.

Polislikten İstifa Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Polislikten istifa tazminatı, şu şekilde hesaplanır:

  • Tazminat tutarı, eğitim kurumunun bir öğrenciye yaptığı harcamalara göre belirlenir. Bu harcamalar, eğitim kurumu tarafından her yıl belirlenir ve Resmi Gazete’de yayımlanır.
  • Tazminat tutarı, eğitim kurumunun bir öğrenciye yaptığı harcamaların, istifa eden polis memurunun eğitim süresinin oranına göre hesaplanır. Örneğin, bir polis memuru 2 yıllık bir eğitim kurumunu 1 yıl 6 ay tamamlamışsa, tazminat tutarı, eğitim kurumunun bir öğrenciye yaptığı harcamaların 18/24’üne göre hesaplanır.
  • Tazminat tutarı, hesaplanan tutara, istifa tarihi itibariyle yürürlükte olan yasal faiz oranı uygulanarak belirlenir.

Polislikten İstifa Tazminatı Nasıl Ödenir?

Polislikten istifa edenler, tazminatlarını, istifa dilekçelerinin verilmesinden itibaren 60 gün içinde alırlar. Tazminat ödemeleri, istifa eden polis memurunun banka hesabına yapılır.

Polislikten İstifa Tazminatı Örnek Hesaplama

2023 yılı için Emniyet Genel Müdürlüğü adına okutulan bir eğitim kurumunun bir öğrenciye yaptığı harcamalar 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Bir polis memuru bu eğitim kurumunu 2 yıllık eğitim süresinin 1 yıl 6 ayını tamamlayarak istifa ederse, tazminat tutarı şu şekilde hesaplanır:

  • Tazminat tutarı = 100.000 TL x 18/24 = 75.000 TL
  • Tazminat tutarı x yasal faiz oranı = 75.000 TL x 15/100 = 11.250 TL

Sonuç olarak, 2023 yılında 2 yıllık bir eğitim kurumunu 1 yıl 6 ay tamamlayarak istifa eden bir polis memuruna, 75.000 TL + 11.250 TL = 86.250 TL tazminat ödenir.

Polislikten İstifa Tazminatı ile İlgili Diğer Hususlar

  • Polislikten istifa edenlere, tazminat dışında herhangi bir ödeme yapılmaz.
  • Polislikten istifa edenler, tazminat alabilmeleri için istifa dilekçelerinde, tazminat almak istediklerini açıkça belirtmelidirler.
  • Polislikten istifa edenlerin, tazminat haklarını kaybetmemeleri için, istifa dilekçelerini, mecburi hizmet süresinin dolmasına en az 60 gün kala vermeleri gerekir.

Polislikten İstifa Etmek İsteyen Polislere Tavsiyeler

Polislikten istifa etmek isteyen polislere, aşağıdaki tavsiyelerde bulunulabilir:

  • İstifa kararını vermeden önce, iyice düşünmeleri gerekir.
  • İstifa etmeleri halinde, tazminat alabileceklerini unutmamaları gerekir.
  • İstifa etmeleri halinde, başka bir iş bulmaları için hazırlıklı olmaları gerekir.

Sonuç olarak, polislikten istifa edenlere tazminat ödenmesi, 2023 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle düzenlenmiştir. İstifa eden polis memurlarının, tazminat alabilmek için yukarıda belirtilen şartları sağlamaları gerekir.


Yayımlandı

kategorisi