Ikinci Evlilikte Tazminat 2024-2025 Güncel

İkinci Evlilikte Tazminat

Giriş

İkinci evlilikte tazminat, evlilik birliğinin sona ermesi üzerine eşlerin birbirlerinden talep edebilecekleri maddi ve manevi tazminatlardır. Bu tazminatlar, evlilik birliğinin sona ermesi nedeniyle eşlerin uğradığı maddi ve manevi zararların giderilmesi amacıyla düzenlenmiştir.

İkinci Evlilikte Maddi Tazminat

İkinci evlilikte maddi tazminat, evlilik birliğinin sona ermesi nedeniyle eşlerin birbirlerinden talep edebilecekleri maddi zararların tazmini amacıyla düzenlenmiştir. Bu tazminatın kapsamına, eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri mallar, eşlerin evlilik birliği içinde elde ettikleri kazançlar ve eşlerin evlilik birliği içinde oluşan borçları dahildir.

Mallara ilişkin tazminat

Evlilik birliğinin sona ermesi üzerine eşlerin, evlilik birliği içinde edindikleri mallara ilişkin olarak tazminat talep etme hakları bulunmaktadır. Bu tazminat, eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri malların, evlilik birliğine katkıları oranında birbirlerine paylaştırılmaması durumunda talep edilebilir.

Eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri malların, evlilik birliğine katkıları oranında birbirlerine paylaştırılmaması halinde, daha az katkıda bulunan eş, daha fazla katkıda bulunan eşten tazminat talep edebilir.

Tazminatın miktarı, eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri malların değeri, eşlerin evlilik birliğine katkıları ve eşlerin ekonomik durumları dikkate alınarak belirlenir.

Kazançlara ilişkin tazminat

Evlilik birliğinin sona ermesi üzerine eşlerin, evlilik birliği içinde elde ettikleri kazançlara ilişkin olarak tazminat talep etme hakları bulunmaktadır. Bu tazminat, eşlerin evlilik birliği içinde elde ettikleri kazançların, evlilik birliğine katkıları oranında birbirlerine paylaştırılmaması durumunda talep edilebilir.

Eşlerin evlilik birliği içinde elde ettikleri kazançların, evlilik birliğine katkıları oranında birbirlerine paylaştırılmaması halinde, daha az kazanç elde eden eş, daha fazla kazanç elde eden eşten tazminat talep edebilir.

Tazminatın miktarı, eşlerin evlilik birliği içinde elde ettikleri kazançların miktarı, eşlerin evlilik birliğine katkıları ve eşlerin ekonomik durumları dikkate alınarak belirlenir.

Borçlara ilişkin tazminat

Evlilik birliğinin sona ermesi üzerine eşlerin, evlilik birliği içinde oluşan borçlara ilişkin olarak tazminat talep etme hakları bulunmaktadır. Bu tazminat, eşlerin evlilik birliği içinde oluşan borçların, evlilik birliğine katkıları oranında birbirlerine paylaştırılmaması durumunda talep edilebilir.

Eşlerin evlilik birliği içinde oluşan borçların, evlilik birliğine katkıları oranında birbirlerine paylaştırılmaması halinde, daha az borçlu olan eş, daha fazla borçlu olan eşten tazminat talep edebilir.

Tazminatın miktarı, eşlerin evlilik birliği içinde oluşan borçların miktarı, eşlerin evlilik birliğine katkıları ve eşlerin ekonomik durumları dikkate alınarak belirlenir.

İkinci Evlilikte Manevi Tazminat

İkinci evlilikte manevi tazminat, evlilik birliğinin sona ermesi nedeniyle eşlerin birbirlerinden talep edebilecekleri manevi zararların tazmini amacıyla düzenlenmiştir. Bu tazminat, eşlerin evlilik birliği içinde yaşadıkları acı, elem, keder ve üzüntü gibi duyguların tazmini amacıyla ödenir.

Manevi tazminat, her somut olayda ayrı ayrı değerlendirilerek belirlenir. Manevi tazminat miktarının belirlenmesinde, eşlerin evlilik birliği içinde yaşadıkları acı, elem, keder ve üzüntü gibi duyguların ağırlığı, eşlerin ekonomik durumları ve eşlerin evlilik birliğinde birlikte geçirdikleri süre gibi hususlar dikkate alınır.

İkinci Evlilikte Tazminatın Talep Edilmesi

İkinci evlilikte tazminat, ilgili mahkemeye başvuruda bulunarak talep edilebilir. Tazminat talebinde bulunabilmek için, evlilik birliğinin sona ermesi ve tazminat talebinde bulunan eşin, tazminat talebinde bulunduğu eşe karşı maddi veya manevi zarara uğradığı iddiasını ispat etmesi gerekir.

İkinci Evlilikte Tazminatın Reddi

İkinci evlilikte tazminat talepleri, bazı hallerde reddedilebilir. Bu hallerden bazıları şunlardır:

  • Eşlerin evlilik birliği içinde yaşadıkları acı, elem, keder ve üzüntü gibi duyguların ağırlığının az olması.
  • Eşlerin ekonomik durumlarının tazminat

Yayımlandı

kategorisi