Manevi Tazminat Harca Tabi Mi 2024-2025 Güncel

Manevi Tazminat Harca Tabi Mi?

Manevi tazminat, bir kişinin kişilik haklarının veya manevi varlığının ihlal edilmesi nedeniyle uğradığı zararın karşılığı olarak verilen bir tazminat türüdür. Manevi tazminat, maddi tazminat gibi, zarara uğrayan kişinin gerçek zararını karşılamayı amaçlamaz. Bunun yerine, zarara uğrayan kişinin yaşadığı acı, elem, keder gibi manevi zararların telafi edilmesini amaçlar.

Türk hukukunda manevi tazminat, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 106. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, kişilik haklarına saldırıda bulunulması halinde, bu saldırının etkisine göre, manevi tazminat olarak uygun bir miktar para ödenmesine karar verilebilir.

Manevi tazminat davaları, hukuk mahkemelerinde görülür. Dava açılırken, dava değeri üzerinden harç ödenmesi gerekir. Harç miktarı, dava değerinin %2’si olarak hesaplanır.

Manevi Tazminat Davası Harca Tabi Midir?

Manevi tazminat davasının harca tabi olup olmadığı, davanın açılma sebebine göre değişir.

Boşanma Davası İçinde Açılan Manevi Tazminat Davaları Harca Tabi Değildir.

Boşanma davasında, eşlerden birinin diğerine karşı manevi tazminat talep etmesi mümkündür. Bu durumda, manevi tazminat talebi, boşanma davasının fer’isi niteliğindedir. Yani, boşanma davasının sonucuna bağlıdır.

Boşanma davası sonuçlandığında, boşanma kararı kesinleşir. Bu durumda, boşanma davasında talep edilen manevi tazminat da kesinleşmiş olur.

Boşanma davası içinde açılan manevi tazminat davaları, harca tabi değildir. Yani, bu davalarda harç ödenmesi gerekmez.

Boşanma Davasından Ayrı Olarak Açılan Manevi Tazminat Davaları Harca Tabidir.

Boşanma davasından ayrı olarak açılan manevi tazminat davaları ise harca tabidir. Bu davalarda, dava değeri üzerinden harç ödenmesi gerekir.

Ölüm ve Cismani Zarar Sebepli Açılan Manevi Tazminat Davaları Harca Tabidir.

Ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan manevi tazminat davaları da harca tabidir. Bu davalarda, dava değeri üzerinden harç ödenmesi gerekir.

Manevi Tazminat Davalarında Harç Miktarı

Manevi tazminat davalarında harç miktarı, dava değerinin %2’si olarak hesaplanır. Dava değerinin belirlenmesinde, dava konusu tazminat miktarı esas alınır.

Manevi Tazminat Davalarında Harç Ödenmemesi

Manevi tazminat davalarında harç ödenmemesi halinde, davanın kabulü halinde, harç kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde harcın ödenmesi gerekir. Aksi halde, davacı, harç eksikliğinin tamamlanması için süre verilir. Bu süre içinde harç eksikliği tamamlanmazsa, dava dilekçesi red edilir.

Manevi Tazminat Davalarında Harç İndirimi

Manevi tazminat davalarında, davacının ekonomik durumunun elverişsiz olması halinde, mahkemece harç indirimi yapılabilir. Harç indirimi talep edilirken, davacının ekonomik durumunu gösterir belgeler mahkemeye sunulmalıdır.

Manevi Tazminat Davalarında Harçsızlık

Davacının ekonomik durumu elverişsiz olması halinde, mahkemece harçsızlık kararı verilebilir. Harçsızlık kararı verilebilmesi için, davacının gelirinin, aylık asgari ücretin altında olması gerekir.

Sonuç

Manevi tazminat davasının harca tabi olup olmadığı, davanın açılma sebebine göre değişir. Boşanma davası içinde açılan manevi tazminat davaları harca tabi değildir. Boşanma davasından ayrı olarak açılan manevi tazminat davaları, ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan manevi tazminat davaları ise harca tabidir.

Manevi tazminat davalarında harç miktarı, dava değerinin %2’si olarak hesaplanır. Dava değerinin belirlenmesinde, dava konusu tazminat miktarı esas alınır.

Manevi tazminat davalarında harç ödenmemesi halinde, davanın kabulü halinde, harç eksikliğinin tamamlanması için süre verilir. Aksi halde, davacı, harç eksikliğinin tamamlanması için süre verilir. Bu süre içinde harç eksikliği tamamlanmazsa, dava dilekçesi red edilir.


Yayımlandı

kategorisi