Üniversite Sınavı Başvuru Ücreti 2024-2025 Güncel

Üniversite Sınavı Başvuru Ücreti

Üniversite sınavı başvuru ücreti, ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılmak isteyen adaylardan alınan bir ücrettir. Bu ücret, sınavın organizasyonu ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik giderleri karşılamak için kullanılır.

2023 YKS Başvuru Ücreti

2023 yılında YKS başvuru ücreti, her bir oturum için 115 TL olarak belirlenmiştir. Yani, TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar toplamda 345 TL ödemek zorundadır.

Başvuru Ücreti Ödeme Yöntemleri

YKS başvuru ücreti, ÖSYM’nin anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden veya kartlı ödeme sistemi olan “odeme.osym.gov.tr” adresinden yatırılabilir.

Bankadan Ödeme

Bankadan ödeme yapmak isteyen adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin anlaşmalı olduğu bankaların şubelerinden yatırabilirler. Ödeme sırasında adayların, T.C. kimlik numaraları, ad-soyad ve sınav adı bilgilerini beyan etmeleri gerekir.

Kartlı Ödeme Sistemi

Kartlı ödeme sistemi üzerinden ödeme yapmak isteyen adaylar, ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan “Ödeme İşlemleri” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapabilirler. Ödeme sırasında adayların, T.C. kimlik numaraları, ad-soyad ve sınav adı bilgilerini girmeleri gerekir.

Başvuru Ücreti İadesi

Sınava katılma hakkı kazanamayan adayların başvuru ücreti, başvuru süresi bitiminden itibaren 15 gün içinde iade edilir.

Başvuru Ücreti Muafiyeti

Aşağıdaki durumlardaki adaylardan başvuru ücreti alınmaz:

  • Şehit gazi çocukları
  • Yabancı uyruklu adaylar
  • Engelli adaylar
  • Ailenin toplam yıllık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan adaylar
  • ÖSYM tarafından belirlenen diğer şartları taşıyan adaylar

Başvuru Ücreti Ödemenin Gerekliliği

YKS başvuru ücreti, sınava katılmak için zorunlu bir şarttır. Başvuru ücretini ödemeyen adayların sınava girmeleri mümkün değildir.

Başvuru Ücreti Ödeme Süresi

YKS başvuru ücreti, sınavın başvuru tarihleri arasında ödenmelidir. Başvuru ücreti ödeme süresi, 2023 yılında 8-23 Mart tarihleri arasındadır.

Sonuç

Üniversite sınavı başvuru ücreti, sınavın organizasyonu ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik önemli bir gider kalemidir. Bu ücret, sınava katılmak isteyen tüm adaylar tarafından ödenmelidir.


Yayımlandı

kategorisi