ALES Başvuru Tarihi ve Ücreti 2023
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman, doçent ve profesör kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime kabullerde ve bursluluk-öğrenim kredisi gibi bazı öğrencilikle ilgili sınavlarda baraj puanı olarak kullanılan bir sınavdır. ALES, yılda üç kez olmak üzere, Mart, Haziran ve Kasım aylarında uygulanmaktadır.
2023-ALES/1 Başvuru Tarihleri
2023-ALES/1, 19 Mart 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 01 Mart 2023 tarihinde saat 10.00’dan itibaren ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilecekleri gibi ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan da yapabilecektir.
2023-ALES/2 Başvuru Tarihleri
2023-ALES/2, 21 Nisan 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 01 Nisan 2023 tarihinde saat 10.00’dan itibaren ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilecekleri gibi ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan da yapabilecektir.
2023-ALES/3 Başvuru Tarihleri
2023-ALES/3, 19 Kasım 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 29 Eylül 2023 tarihinde saat 10.00’dan itibaren ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilecekleri gibi ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan da yapabilecektir.
ALES Başvuru Ücreti
ALES başvuru ücreti, 2023 yılında 185 TL olarak belirlenmiştir. Geç başvurular ise, aynı gün saat 23.59’a kadar yapılabilecek ve geç başvuru ücreti olarak 260 TL ödenecektir.
ALES Başvuru Şartları
ALES’e başvurmak için aşağıdaki şartlardan birini taşımak gerekir:
- Yükseköğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olmak veya geçici mezuniyet belgesi almak.
- Lisans diploması almak için son sınıfta öğrenci olmak.
- ÖSYM tarafından ALES’e başvuru koşullarından herhangi birini yerine getirenler, sınava başvurabilirler.
ALES Sınavı Konuları
ALES sınavı, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Sayısal bölümde, mantık, sayısal mantık, rasyonel sayılar, ondalık sayılar, üslü sayılar, köklü sayılar, trigonometri, olasılık ve istatistik konularından sorular sorulmaktadır. Sözel bölümde ise, sözel mantık, dil bilgisi, antoloji, şiir, edebiyat, coğrafya, tarih, felsefe ve sosyoloji konularından sorular sorulmaktadır.
ALES Sınavı Puan Hesaplaması
ALES sınavında her bölüm için ayrı bir puan hesaplanmaktadır. Sayısal ve sözel bölüm puanlarının aritmetik ortalaması alınarak ALES puanı hesaplanmaktadır. ALES puanı 0-100 arasında değişmektedir.
ALES Sonuçları
ALES sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 1 ay sonra ÖSYM’nin internet sitesinde ilan edilmektedir. Sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen adaylar, sonuçların açıklanmasından itibaren 15 gün içinde ÖSYM’ye itiraz başvurusunda bulunabilirler.
ALES Sonuçlarının Kullanım Alanları
ALES sonuçları, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman, doçent ve profesör kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime kabullerde ve bursluluk-öğrenim kredisi gibi bazı öğrencilikle ilgili sınavlarda baraj puanı olarak kullanılmaktadır.
ALES Sınavına Nasıl Hazırlanmalı?
ALES sınavına hazırlanmak için çeşitli kaynaklardan yararlanılabilir. ALES sınavına hazırlık kitapları, deneme sınavları ve online kurslar bu konuda yardımcı olabilir. ALES sınavına hazırlanırken, sınavın konularını ve soru tiplerini iyi tanımak önemlidir. Ayrıca, düzenli olarak soru çözerek pratik yapmak da faydalı olacaktır.
ALES Sınavında Başarılı Olmak İçin İpuçları
- Sınavın konularını ve soru tiplerini iyi tanıyı
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.