Aynı İşyerinde Kaç Yıl Çalışırsam Tazminat Alırım?
İşçilik hukukunda en önemli konulardan biri kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı, işçinin işverene bağlı olarak çalışmasının sona ermesi halinde, işçiye geçmişe yönelik olarak ödenmesi gereken bir tazminattır. Kıdem tazminatı, işçinin işyerindeki hizmet süresine göre hesaplanmaktadır.
Kıdem tazminatı almak için gerekli şartlar nelerdir?
Kıdem tazminatı almak için işçinin aşağıdaki şartları taşıması gerekir:
- İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi
- Aynı işverenin işyerinde en az 1 yıl süre ile çalışması
- İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi veya haklı nedenle işçi tarafından feshedilmesi
İş Kanunu’nun 14. maddesine göre, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyerinde en az 1 yıl süre ile çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem tazminatı, işçinin işyerindeki hizmet süresine göre hesaplanmaktadır. İşçinin kıdem tazminatı tutarı, çalıştığı her yıl için brüt maaşının 30 günlük tutarı kadardır. Örneğin, asgari ücretle 10 yıldan beri çalışan bir kimsenin iş akdine 01.03.2023 tarihinde haksız bir şekilde son verildiğini varsayalım. Bu durumda işçinin kıdem tazminatı tutarı, 10 yıl x 30 günlük asgari ücret = 30.000 TL olacaktır.
Kıdem tazminatı ne zaman ödenir?
Kıdem tazminatı, işçinin iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte ödenir. İşveren, kıdem tazminatını işçiye ödemezse, işçi kıdem tazminatı alacağına ilişkin bir dava açabilir.
Kıdem tazminatı almanın püf noktaları
Kıdem tazminatı almak için işçinin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir:
- İş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 10 yıl içinde kıdem tazminatı alacağına ilişkin bir dava açmalıdır.
- İş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde SGK’ya işsizlik sigortası başvurusunda bulunmalıdır.
- İş sözleşmesinin sona ermesine neden olan işverenin eylem veya davranışının haklı nedene dayanmadığını kanıtlamalıdır.
Kıdem tazminatı ile ilgili bazı özel durumlar
- İş sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmışsa, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesinin sona ermesinden önce en az 1 yıllık hizmet süresinin tamamlanmış olması gerekir.
- İş sözleşmesi geçici olarak yapılmışsa, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesinin sona ermesinden önce en az 30 günlük hizmet süresinin tamamlanmış olması gerekir.
- İş sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmış olup da işçinin iş sözleşmesi belirsiz süreli hale gelmişse, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesinin sona ermesinden önce en az 1 yıllık hizmet süresinin tamamlanmış olması gerekir.
- İş sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmış olup da işçinin iş sözleşmesi belirsiz süreli hale gelmişse, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesinin sona ermesinden önce en az 30 günlük hizmet süresinin tamamlanmış olması gerekir.
Sonuç olarak, aynı işyerinde en az 1 yıl çalışan bir işçi, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi veya haklı nedenle işçi tarafından feshedilmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanır. Kıdem tazminatı, işçinin işyerindeki hizmet süresine göre hesaplanmaktadır. İşçinin kıdem tazminatı tutarı, çalıştığı her yıl için brüt maaşının 30 günlük tutarı kadardır.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.