Balığın Organları

Balığın Organları

Balıklar, suda yaşayan omurgalı hayvanlardır. Dünya üzerinde yaklaşık 30.000 balık türü bulunmaktadır. Balıklar, vücut yapıları, yaşam alanları ve beslenme biçimleri bakımından birbirlerinden farklılık gösterirler. Ancak, tüm balıkların ortak bazı organları vardır.

Solunum Organları

Balıkların solunum organları solungaçlardır. Solungaçlar, balıkların başlarının yanlarında bulunan ve suyun içindeki oksijeni alan organlardır. Solungaçlar, incecik kan damarlarıyla kaplıdır. Su, solungaçlardan geçerken, oksijen kan damarlarına geçer ve vücuda dağılır. Karbondioksit ise kan damarlarından solungaçlara geçer ve suyun içine atılır.

Dolaşım Sistemi

Balıkların dolaşım sistemi, kalp, kan damarları ve kan hücrelerinden oluşur. Kalp, balıkların göğüs boşluğunda bulunan ve kanı vücuda pompalayan organdır. Kan damarları, kalbi vücudun diğer bölgelerine bağlayan borulardır. Kan hücreleri, kanın içinde bulunan ve oksijen ve karbondioksiti taşıyan hücrelerdir.

Sindirim Sistemi

Balıkların sindirim sistemi, ağız, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve anüsten oluşur. Ağız, balıkların besinleri aldığı organdır. Yemek borusu, ağzı mideye bağlayan borudur. Mide, balıkların besinleri sindirdiği organdır. Bağırsaklar, midenin devamı olan ve besinlerin sindirimini tamamlayan organdır. Anüs, balıkların sindirilmiş besinleri dışarı attığı organdır.

Üreme Sistemi

Balıkların üreme sistemi, erkek ve dişi üreme organlarından oluşur. Erkek üreme organları, testisler ve sperm kanallarıdır. Testisler, spermleri üreten organlardır. Sperm kanalları, spermleri testislerden dışarı taşıyan borulardır. Dişi üreme organları, yumurtalıklar ve yumurta kanallarıdır. Yumurtalıklar, yumurtaları üreten organlardır. Yumurta kanalları, yumurtaları yumurtalıklardan dışarı taşıyan borulardır.

Sinir Sistemi

Balıkların sinir sistemi, beyin, omurilik ve sinirlerden oluşur. Beyin, balıkların başında bulunan ve vücudun tüm faaliyetlerini kontrol eden organdır. Omurilik, beyinden kuyruğa kadar uzanan ve sinirleri vücudun diğer bölgelerine taşıyan organdır. Sinirler, beyin ve omurilikten vücudun diğer bölgelerine uzanan ve mesajları ileten yapılardır.

Duyu Organları

Balıkların duyu organları, gözler, kulaklar, burun ve tat alma duyusudur. Gözler, balıkların ışığı algılayan organlarıdır. Kulaklar, balıkların sesi algılayan organlarıdır. Burun, balıkların kokuları algılayan organıdır. Tat alma duyusu, balıkların besinlerin tadını algılayan duyusudur.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi