Bolivya Geçici Devlet Başkanı

Bolivya Geçici Devlet Başkanı

Bolivya, Güney Amerika’da bulunan bir ülkedir. Ülkenin başkenti Sucre, en büyük şehri ise Santa Cruz de la Sierra’dır. Bolivya, 2006 yılından bu yana Evo Morales tarafından yönetilmektedir. Morales, 2019 yılında yapılan seçimlerde yeniden seçilmiş ancak muhalefet partileri seçim sonuçlarını kabul etmemiştir. Bu durum ülkede protestolara ve şiddete yol açmıştır. Morales, 10 Kasım 2019 tarihinde istifa etmiş ve yerine geçici devlet başkanı olarak Jeanine Áñez Chavez seçilmiştir.

Áñez, 1967 yılında Beni’de doğmuştur. Hukuk eğitimi almış ve avukat olarak çalışmıştır. 2006 yılında siyasete girmiş ve Bolivya Senatosu’na seçilmiştir. 2019 yılında geçici devlet başkanı seçilmeden önce Senato Başkanı olarak görev yapmıştır.

Áñez, göreve geldikten sonra ülkede olağanüstü hal ilan etmiş ve protestoları bastırmak için orduyu kullanmıştır. Ayrıca, Morales’in destekçilerinin tutuklanması ve yargılanması için talimat vermiştir. Bu durum, ülkede insan hakları ihlallerine yol açmıştır.

Áñez, 2020 yılında yapılan seçimlerde aday olmamıştır. Seçimleri Luis Arce Catacora kazanmış ve 8 Kasım 2020 tarihinde göreve başlamıştır.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi