Cümlenin Öğeleri Test 8 Sınıf Pdf

Cümlenin Ögeleri

Cümle, anlamlı ve kurallı bir şekilde bir araya gelmiş en az iki kelimeden oluşan söz öbeğidir. Cümleler, anlam ve yapı bakımından farklı türlere ayrılabilirler. Anlam bakımından olumlu, olumsuz, soru, emir, istek, şart, ünlem gibi cümle türleri vardır. Yapı bakımından ise tek yüklemli, iki yüklemli, sıralı cümleler gibi cümle türleri vardır.

Cümlenin öğeleri, cümlenin anlamını oluşturan ve cümlenin yapısını oluşturan unsurlardır. Cümlenin öğeleri, cümlenin anlamını tamamlayan ve cümlenin yapısını oluşturan unsurlardır. Cümlenin öğeleri, yüklem, özne, nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci olmak üzere beş tanedir.

Yüklem

Yüklem, bir cümlenin anlamını veren ve cümlede yapılan işi, oluşu, durumu bildiren kelime veya kelime grubudur. Yüklem, cümlenin en önemli öğesidir. Cümledeki diğer öğeler, yüklemin anlamını tamamlamak için kullanılır.

Yüklem, cümlede genellikle fiil, fiilimsi, isim, sıfat, zarf gibi kelimelerle veya bu kelimelerden oluşan kelime gruplarıyla oluşturulur.

Özne

Özne, yüklemin yaptığı işten etkilenen, yükleme sorulan “kim” veya “ne” sorusuna cevap veren kelime veya kelime grubudur. Özne, cümlenin ikinci önemli öğesidir.

Özne, cümlede genellikle isim, fiil, fiilimsi, sıfat, zarf gibi kelimelerle veya bu kelimelerden oluşan kelime gruplarıyla oluşturulur.

Nesne

Nesne, yüklemin doğrudan yaptığı işten etkilenen, yükleme sorulan “kimi, neyi, nereyi, neyi, nasıl, ne zaman, ne kadar” sorusuna cevap veren kelime veya kelime grubudur. Nesne, cümlenin üçüncü önemli öğesidir.

Nesne, cümlede genellikle isim, fiilimsi, zarf gibi kelimelerle veya bu kelimelerden oluşan kelime gruplarıyla oluşturulur.

Dolaysız Tümleç

Dolaysız tümleç, yüklemin bildirdiği işi, oluşu, durumu başka bir yere veya kişiye yönelten, yükleme sorulan “kime, neye, nereye, kiminle, neyle” sorusuna cevap veren kelime veya kelime grubudur. Dolaylı tümleç, cümlenin dördüncü önemli öğesidir.

Dolaysız tümleç, cümlede genellikle isim, fiilimsi, zarf gibi kelimelerle veya bu kelimelerden oluşan kelime gruplarıyla oluşturulur.

** Zarf Tümleci**

Zarf tümleci, yüklemin bildirdiği işi, oluşu, durumu zaman, yer, durum, miktar, yön, şart, neden, amaç, araç gibi yönlerden belirten, yükleme sorulan “nerede, ne zaman, nasıl, ne kadar, niçin, niçin, diye, için, üzere” sorusuna cevap veren kelime veya kelime grubudur. Zarf tümleci, cümlenin beşinci önemli öğesidir.

Zarf tümleci, cümlede genellikle zarf, fiilimsi, isim gibi kelimelerle veya bu kelimelerden oluşan kelime gruplarıyla oluşturulur.

Cümlenin Ögelerinin Dizilişi

Cümlenin öğeleri, cümlede genellikle şu sırayla bulunur:

  1. Yüklem
  2. Özne
  3. Nesne
  4. Dolaylı tümleç
  5. Zarf tümleci

Ancak, bu sıra her zaman geçerli olmayabilir. Örneğin, cümlede özne gizliyse veya zarf tümleci birden fazlaysa, bu öğeler yüklemin önüne veya arkasına geçebilir.

Cümlenin Ögelerinin Belirlenmesi

Cümlenin öğelerini belirlemek için, aşağıdaki adımları takip edebiliriz:

  1. Cümlenin yüklemini bulalım.
  2. Yükleme sorulan “kim” veya “ne” sorusuna cevap veren kelime veya kelime grubunu bulalım. Bu kelime veya kelime grubu, öznedir.
  3. Yükleme sorulan “kimi, neyi, nereyi, neyi, nasıl, ne zaman, ne kadar” sorusuna cevap veren kelime veya kelime grubunu bulalım. Bu kelime veya kelime grubu, nesnedir.
  4. Yükleme sorulan “kime, neye, nereye, kiminle, neyle” sorusuna cevap veren kelime veya kelime grubunu bulalım. Bu kelime veya kelime grubu, dolaylı tümleçtir.
  5. Yükleme sorulan “nerede, ne

Yayımlandı

kategorisi