Ek Tazminat 28 B 2024-2025 Güncel

28/B Ek Tazminat Nedir?

28/B ek tazminatı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesinin (b) fıkrası uyarınca, ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiği durumlarda, İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Başbakan onayı ile belirlenecek yerlerde görev yapan kamu görevlilerine ödenen ek bir tazminattır.

28/B Ek Tazminatın Amacı

28/B ek tazminatının amacı, OHAL ilan edilen bölgelerde görev yapan kamu görevlilerinin, olağanüstü koşullarda karşılaştıkları zorluklar ve riskler nedeniyle, ekonomik olarak desteklenmesini sağlamaktır.

28/B Ek Tazminatın Kapsamı

28/B ek tazminatı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa tabi olan kamu görevlilerine ödenir.

28/B Ek Tazminatın Tutarı

28/B ek tazminatının tutarı, her yıl bütçe kanunlarında gösterilen miktarı geçemez. 2023 yılı için 28/B ek tazminatının tavanı 84,50 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

28/B Ek Tazminatın Ödenme Şartları

28/B ek tazminatı alma şartları şunlardır:

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa tabi kamu görevlisi olmak,
  • OHAL ilan edilen bölgelerde görev yapmak,
  • Bu bölgelerde görevlendirilme kararının, İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Başbakan onayı ile alınmış olması.

28/B Ek Tazminatının Ödenme Süresi

28/B ek tazminatı, kamu görevlisinin OHAL ilan edilen bölgelerde görev yaptığı süre boyunca ödenir. OHAL ilan edilen bölgenin kaldırılması durumunda, 28/B ek tazminatı da sona erer.

28/B Ek Tazminatın Vergilendirilmesi

28/B ek tazminatı, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

28/B Ek Tazminatının Örnek Hesaplanması

2023 yılı için 28/B ek tazminatının tavanı 84,50 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Örneğin, 3. Derece, 1. Kademe bir öğretmen, OHAL ilan edilen bir bölgede görev yapıyorsa, kendisine her ay 84,50 Türk Lirası ek tazminat ödenecektir.

28/B Ek Tazminatının Değerlendirilmesi

28/B ek tazminatı, OHAL ilan edilen bölgelerde görev yapan kamu görevlilerinin ekonomik olarak desteklenmesini sağlayan önemli bir ek ödemedir. Bu tazminat, kamu görevlilerinin motivasyonunu artırarak, OHAL ilan edilen bölgelerde görev yapmalarını teşvik etmektedir.

28/B Ek Tazminatı İle İlgili Merak Edilen Sorular

  • 28/B ek tazminatı, OHAL ilan edilen tüm bölgelerde ödenir mi?

Hayır, 28/B ek tazminatı, sadece İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Başbakan onayı ile belirlenecek yerlerde görev yapan kamu görevlilerine ödenir.

  • 28/B ek tazminatı, OHAL ilan edilen bölgenin tüm kamu görevlilerine ödenir mi?

Hayır, 28/B ek tazminatı, sadece OHAL ilan edilen bölgede görev yapan ve bu bölgelerde görevlendirilme kararının, İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Başbakan onayı ile alınmış olan kamu görevlilerine ödenir.

  • 28/B ek tazminatı, OHAL ilan edilen bölgenin kaldırılması durumunda da ödenir mi?

Hayır, 28/B ek tazminatı, OHAL ilan edilen bölgenin kaldırılması durumunda sona erer.

  • 28/B ek tazminatı, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulur mu?

Hayır, 28/B ek tazminatı, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesin


Yayımlandı

kategorisi