El Cebbar Isminin Anlamı 2024-2025 Güncel

El Cebbar İsminin Anlamı

El Cebbar, Allah’ın (c.c.) 99 isminden biridir. Sözlük anlamı “zorlayan, zorla yaptıran, ıslah edip düzelten, düzeni sağlayan”dır. Mübalağa ifade eden bir kelimedir.

El Cebbar ismi, Allah’ın (c.c.) kudret ve hakimiyetinin en önemli tezahürlerinden biridir. Allah (c.c.), her şeye gücü yeten, dilediğini yapan, kimseye boyun eğmeyen, mutlak hakimdir. O, her şeyin yaratıcısı, sahibi ve yöneticisidir.

El Cebbar ismi, Allah’ın (c.c.) yarattığı her şeyi bir düzen içinde yarattığını ve bu düzeni bozulmaktan koruduğunu ifade eder. Allah (c.c.), kainatı ve içindeki her şeyi bir kanun ve yasa ile yönetir. Bu kanun ve yasalar, Allah’ın (c.c.) iradesine göre işlemektedir.

El Cebbar ismi, Allah’ın (c.c.) kullarına olan merhametini de ifade eder. Allah (c.c.), kullarını dalaletten hidayete, zulümden adalete, bataklıktan kurtuluşa, hastalıktan şifaya, sıkıntıdan rahatlığa, fakirlikten zenginliğe, kısacası her türlü kötülükten iyiliğe çıkarmaya muktedirdir.

El Cebbar ismi, Allah’a (c.c.) olan tevekkülü ve imanı artırır. Kul, Allah’ın (c.c.) her şeye gücü yettiğini ve dilediğini yapabileceğini bilirse, ona karşı güveni artar ve ondan yardım istemekten çekinmez.

El Cebbar İsminin Kur’an’daki İzleri

El Cebbar ismi, Kur’an-ı Kerim’de on yerde geçmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • “Gerçekten Allah, dilediğinin kalbini hidayete açar, dilediğinin kalbini de sapıklığa bırakır. Allah, büyük bir kudret sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Âl-i İmrân, 8): Bu ayette, Allah’ın (c.c.) kullarının kalplerini dilediği gibi yönlendirebildiğine vurgu yapılmaktadır. Bu yönlendirme, Allah’ın (c.c.) kudret ve hakimiyetinin bir tezahürü olarak kabul edilir.
  • “O, her şeye gücü yeten, mutlak hakimdir.” (Mülk, 1): Bu ayette, Allah’ın (c.c.) her şeye gücü yettiği ve mutlak hakim olduğu ifade edilmektedir. Bu ifade, El Cebbar isminin bir başka tezahürünü göstermektedir.
  • “Allah, dilediğine rahmetini verir, dilediğine de azabını verir. Allah, çok bağışlayandır, çok merhametlidir.” (Âl-i İmrân, 145): Bu ayette, Allah’ın (c.c.) kullarına rahmet ve azabını dilediği gibi verebileceği ifade edilmektedir. Bu ifade, El Cebbar isminin kullara olan merhametini göstermektedir.

El Cebbar İsminin Faziletleri

El Cebbar ismini çokça zikreden kişinin, Allah’a (c.c.) olan tevekkül ve inancı artar. Kul, Allah’ın (c.c.) her şeye gücü yettiğini ve dilediğini yapabileceğini bilirse, ona karşı güveni artar ve ondan yardım istemekten çekinmez.

El Cebbar ismini çokça zikreden kişinin, içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması ve her türlü iyiliğe kavuşması umulur. Zira El Cebbar ismi, Allah’ın (c.c.) her şeye gücü yettiğini ve dilediğini yapabileceğini ifade eder.

El Cebbar İsminin Zikri

El Cebbar ismini zikretmenin en güzel yollarından biri, bu ismin tesbihini çekmektir. El Cebbar tesbihi şu şekilde çekilir:

"Sübhanel-Cebbaril-Müte'al"

Bu tesbihi günde yüz defa çekmek tavsiye edilir.

El Cebbar ismini zikretmenin başka yolları da vardır. Örneğin, bu ismi sık sık zikretmek, Allah’a (c.c.) olan tevekkül ve inancı artırmak için bir vesiledir.


Yayımlandı

kategorisi