Emel Balık

Emel Balık: Bir Türk Denizaltısı Hikayesi

Emel Balık, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ilk denizaltısıdır. 1935 yılında İtalya’da inşa edilen denizaltı, 1936 yılında hizmete girdi. Emel Balık, 1945 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri’nde görev yaptı ve bu süre zarfında birçok önemli göreve katıldı.

Emel Balık, 1935 yılında İtalya’nın La Spezia kentindeki Cantieri Navali Riuniti (CRN) tersanesinde inşa edildi. Denizaltı, 63,2 metre uzunluğunda, 7,2 metre genişliğinde ve 3,8 metre su çekimindeydi. Denizaltının yüzeydeki deplasmanı 620 ton, su altındaki deplasmanı ise 790 tondur. Emel Balık, iki adet 1.350 beygir gücünde dizel motor ve iki adet 550 beygir gücünde elektrik motoruyla donatılmıştı. Denizaltının azami hızı yüzeyde 14 knot, su altında ise 8 knottu. Emel Balık, 6 adet 533 mm’lik torpido tüpü ve 1 adet 100 mm’lik topla silahlandırılmıştı.

Emel Balık, 1936 yılında Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi ve “S-1” borda numarasıyla hizmete girdi. Denizaltı, 1945 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri’nde görev yaptı ve bu süre zarfında birçok önemli göreve katıldı. Emel Balık, 1936 yılında İspanya İç Savaşı’na katıldı ve Cumhuriyetçi güçlere destek verdi. Denizaltı, 1940 yılında II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Akdeniz’de devriye görevi yapmaya başladı. Emel Balık, 1941 yılında İngiliz denizaltısı HMS Perseus tarafından batırıldı.

Emel Balık, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ilk denizaltısıydı ve Türk denizaltıcılığının gelişiminde önemli bir rol oynadı. Denizaltı, birçok önemli göreve katıldı ve Türk denizaltıcılarının deneyim kazanmasını sağladı. Emel Balık, Türk denizaltıcılığının tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Emel Balık ile ilgili faydalı siteler:

Emel Balık ile ilgili dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi