Eşkine Balık Taşı

Eşkine Balık Taşı: Bir Anadolu Hikayesi

Eşkine Balık Taşı, Anadolu’nun zengin kültür mirasının bir parçası olan ve yüzyıllardır anlatılan bir halk hikayesidir. Hikaye, Eşkine ilçesinde yaşayan ve balıkçılıkla geçinen bir adamın, eşine balık taşıma göreviyle ilgilidir.

Hikayenin kahramanı olan balıkçı, her gün sabah erkenden denize açılır ve akşam karanlığında eve dönerdi. Bir gün, balıkçı yine denize açıldığında, fırtınaya yakalandı. Fırtına o kadar şiddetliydi ki, balıkçının teknesi alabora oldu ve balıkçı denize düştü.

Balıkçı, saatlerce denizde çırpındıktan sonra, sonunda bir kayaya tutundu. Ancak, kaya çok kaygandı ve balıkçı bir türlü tırmanamıyordu. Tam umudunu kaybetmek üzereyken, uzaktan bir ışık gördü. Işığın kaynağına doğru yüzdüğünde, bir balıkçı teknesi olduğunu gördü.

Balıkçı, tekneye seslendi ve yardım istedi. Teknedeki balıkçılar, onu kurtardılar ve evine götürdüler. Balıkçı, kurtulduğu için çok mutluydu ve balıkçı teknesinin sahibine teşekkür etti.

Balıkçı, ertesi gün yine denize açıldı. Bu sefer, fırtına yoktu ve balıkçı rahatça balık tuttu. Akşam karanlığında eve döndüğünde, eşi onu kapıda karşıladı. Balıkçı, eşine balık taşıma göreviyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Bugün denize açıldığımda, fırtınaya yakalandım. Teknem alabora oldu ve ben denize düştüm. Saatlerce denizde çırpındıktan sonra, sonunda bir kayaya tutundum. Ancak, kaya çok kaygandı ve bir türlü tırmanamıyordum. Tam umudumu kaybetmek üzereyken, uzaktan bir ışık gördüm. Işığın kaynağına doğru yüzdüğümde, bir balıkçı teknesi olduğunu gördüm. Teknedeki balıkçılar, beni kurtardılar ve evime getirdiler. Kurtulduğum için çok mutluyum ve balıkçı teknesinin sahibine teşekkür ediyorum.”

Eşi, balıkçının anlattıklarını dinledikten sonra, çok üzüldü. Ancak, eşinin kurtulduğu için de çok mutluydu. Balıkçı ve eşi, o günden sonra daha mutlu bir hayat yaşadılar.

Eşkine Balık Taşı Hikayesiyle İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi