Evde Bayram Namazı Kılınırmı

Evde Bayram Namazı Kılınır mı?

Bayram namazı, İslam dininde iki büyük bayramın ilk günü cemaatle kılınan bir namazdır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nın ilk günü kılınan bayram namazı, iki rekattır.

Bayram namazının kılınışı konusunda farklı mezhepler arasında görüş ayrılığı bulunmaktadır. Hanefi mezhebine göre bayram namazının sahih olması için cemaatle kılınması gerekir. Bu nedenle, Hanefi mezhebine mensup olan kişiler, bayram namazını evde tek başına kılamazlar.

Şafii, Hanbeli ve Maliki mezheplerine göre ise bayram namazının cemaatle kılınması sünnettir. Bu nedenle, bu mezheplere mensup olan kişiler, bayram namazını evde tek başına da kılabilirler.

Diyanet İşleri Başkanlığı da bayram namazının cemaatle kılınması gerektiğini, ancak mazeretleri nedeniyle cemaate katılamayanların evlerinde tek başına da kılabilirler.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazının kılınışı, diğer namazlar gibidir. Ancak, bayram namazının iki rekatında da Fatiha Suresi’nden sonra birer tane de kısa sure okunur.

Bayram namazının kılınışı şu şekildedir:

Niyet:

“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü bayram namazının iki rekatını kılmaya.”

Tekbir:

“Allahu Ekber” diyerek namaza başlanır.

Sübhaneke:

“Sübhaneke Allahümme ve bihamdike ve tebareke ismuke ve teala cedduke ve la ilahe ğayruke.”

Euzü Besmele:

“Euzü billahi mineşşeytanirracim. Bismillahirrahmanirrahim.”

Fatiha Suresi:

“Elhamdülillahi rabbil alemin. Errahmanirrahim. Maliki yevmiddin. İyyake na’budu ve iyyake nestein. İhdinas sıratal mustakim. Sıratallezine enamte aleyhim gayril mağdubi aleyhim veleddallin.”

Kısa Sure:

İkinci rekatta Fatiha Suresi’nden sonra bir tane de kısa sure okunur.

Rükû:

“Allahu Ekber” diyerek rükûya gidilir.

Secde:

“Allahu Ekber” diyerek secdeye gidilir.

Oturuşlar:

Birinci rekatta oturulur ve Ettahiyyatü, Salli ve Barik duaları okunur.

İkinci rekatta oturulur ve Tahiyyatü duası okunur.

Kıyam:

“Allahu Ekber” diyerek kıyama kalkılır.

Secde:

“Allahu Ekber” diyerek secdeye gidilir.

Kıyam:

“Allahu Ekber” diyerek kıyama kalkılır.

Tahiyyat:

“Ettehiyatü lillahi vesselatü vesselamü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi ve berekatuhu. Esselamü aleyna ve ala ibadillahis salihine. Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu.”

Salli ve Barik Duası:

“Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed. Kema salleyte ala İbrahime ve ala ali İbrahim. İnneke hamidun mecid. Allahümme barik ala Muhammedin ve ala ali Muhammed. Kema barekte ala İbrahime ve ala ali İbrahim. İnneke hamidun mecid.”

Son Tekbir:

“Allahu Ekber” diyerek selam verilir.

Selam:

Sağ tarafa ve sol tarafa selam verilir.

Bayram Namazı Evde Kılınır mı?

Bayram namazının evde kılınıp kılınamayacağı konusunda İslam alimleri arasında farklı görüşler bulunmaktadır.

Hanefi mezhebine göre bayram namazının sahih olması için cemaatle kılınması gerekir. Bu nedenle, Hanefi mezhebine mensup olan kişiler, bayram namazını evde tek başına kılamazlar.

Şafii, Hanbeli ve Maliki mezheplerine göre ise bayram namazının cemaatle kılınması sünnettir. Bu nedenle, bu mezheplere mensup olan kişiler, bayram namazını evde tek başına da kılabilirler.


Yayımlandı

kategorisi