Evde Karpuz Yetiştirme
Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Tatlı ve serinletici tadı ile hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından sevilir. Karpuz, yetiştirilmesi oldukça kolay bir meyvedir. Evde balkonda, terasta veya bahçede karpuz yetiştirmek mümkündür.
Evde karpuz yetiştirmek için gerekli malzemeler:
- Karpuz tohumu
- Saksı
- Toprağı
- Gübre
- Sulama kabı
Evde karpuz yetiştirme adımları:
1. Saksı seçimi
Karpuz yetiştirmek için en az 50 litrelik bir saksı seçmeniz gerekir. Saksı, karpuz köklerinin rahatça yayılabilmesi için geniş olmalıdır. Saksı, drenaj delikleri olan bir saksı olmalıdır. Drenaj delikleri, saksıdaki fazla suyun dışarı çıkmasını sağlar.
[Image of Karpuz yetiştirmek için saksı seçimi]
2. Toprak seçimi
Karpuz, kumlu ve iyi drene olan topraklarda daha iyi yetişir. Saksı toprağınızı hazır olarak satın alabilir veya kendiniz hazırlayabilirsiniz. Kendi toprağınızı hazırlamak için eşit miktarda bahçe toprağı, kum ve kompost kullanabilirsiniz.
[Image of Karpuz yetiştirmek için toprak seçimi]
3. Tohum seçimi
Karpuz tohumu seçerken, olgun ve sağlıklı tohumlar seçmeniz önemlidir. Tohumları satın alırken, tohumların taze olduğundan emin olun. Tohumları seçerken, tohumların üzerinde herhangi bir hasar veya çürüme olmadığından emin olun.
[Image of Karpuz yetiştirmek için tohum seçimi]
4. Tohum ekimi
Karpuz tohumlarını ekim için en uygun zaman, ilkbahar aylarıdır. Tohumları ekmeden önce, toprağı iyice sulayın. Tohumları, toprağın 2-3 cm altına dikebilirsiniz. Tohumları ekerken, tohumların birbirine çok yakın olmamasına dikkat edin.
[Image of Karpuz yetiştirmek için tohum ekimi]
5. Çimlenme
Karpuz tohumları, 10-15 gün içinde çimlenir. Çimlenme döneminde, toprağı nemli tutmanız gerekir. Toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz.
[Image of Karpuz tohumlarının çimlenmesi]
6. Büyüme
Karpuz fideleri, 20-25 günden sonra büyümeye başlar. Karpuz fideleri, büyüme döneminde bol güneş ışığı almalıdır. Karpuz fidelerini, günde en az 6 saat güneş gören bir yere koymanız gerekir.
[Image of Karpuz fidelerinin büyümesi]
7. Sulama
Karpuzlar, su seven meyvelerdir. Karpuzları, düzenli olarak sulamanız gerekir. Karpuzları, toprağın kurumasına izin vermeden sulayın.
[Image of Karpuzların sulanması]
8. Gübreleme
Karpuzlar, gübreleme ihtiyacı duyan meyvelerdir. Karpuzları, büyüme döneminde ayda bir kez gübreleme yapabilirsiniz. Karpuzları, organik gübrelerle gübrelemeniz daha faydalı olacaktır.
9. Tozlaşma
Karpuzlar, tozlaşmaya ihtiyaç duyan meyvelerdir. Karpuzların tozlaşması için, erkek ve dişi çiçeklerin birbirine temas etmesini sağlamalısınız. Erkek çiçekler, tozları dişi çiçeklere bırakır. Tozlaşmayı sağlamak için, erkek ve dişi çiçekleri birbirine dokundurabilirsiniz.
10. Hasat
Karpuzlar, olgunlaştığında hasat edilebilir. Karpuzların olgunlaştığını anlamak için, karpuzların kabuğuna parmağınızla bastırın. Karpuzların kabuğu yumuşadıysa, karpuz olgunlaşmıştır.
[Image of Karpuzların hasadı]
Evde karpuz yetiştirme püf noktaları:
- Karpuz tohumlarını, sıcak havalarda ekin.
- Karpuz fidelerini, güneşli bir yere koyun.
- Karpuzları, düzenli olarak sulayın ve gübreleyin.
- Karpuzların tozlaşmasını sağlayın.
- Karpuzların olgunlaştığını anlamak için, karpuzların kabuğuna parmağınızla basın.
**Evde karpuz yetiştirmek, hem eğlenceli hem de ekonomik bir aktivite