Evde Teravih Namazı Nasıl Kılınır

Evde Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih namazı, Ramazan ayında kılınan ve sünnet olan bir namazdır. Farz olan bir namaz değildir ancak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından kılındığı ve teşvik edildiği için sünnet olarak kabul edilmiştir. Teravih namazı, Ramazan ayının her gecesi kılınan ve her gece 20 rekattan az olmamak üzere kılınan bir namazdır.

Teravih namazının kılınışı şu şekildedir:

Niyet

Teravih namazına niyet ederken, “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya” şeklinde niyet edilir.

İkamet

Niyet ettikten sonra ikamet okunur.

İlk Rekat

İkamet okunurken ayakta durulmalı ve niyet ve ikametin bitiminden sonra “Allahu Ekber” diyerek tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanır ve Fatiha suresi okunur. Fatiha’dan sonra bir sure veya üç ayet okunur. Sonrasında rüku ve secdeye gidilir. Rüku ve secdeden sonra ayağa kalkılır ve “Semi Allahulimen Hamide” denir. Sonrasında eller bağlanır ve Fatiha suresi okunur. Fatiha’dan sonra bir sure veya üç ayet okunur. Sonrasında rüku ve secdeye gidilir. Rüku ve secdeden sonra oturulur ve Ettahiyyatu, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Daha sonra selam verilir.

İkinci Rekat

Selamdan sonra ayağa kalkılır ve “Allahu Ekber” diyerek tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanır ve Fatiha suresi okunur. Fatiha’dan sonra bir sure veya üç ayet okunur. Sonrasında rüku ve secdeye gidilir. Rüku ve secdeden sonra ayağa kalkılır ve “Semi Allahulimen Hamide” denir. Sonrasında eller bağlanır ve Fatiha suresi okunur. Fatiha’dan sonra bir sure veya üç ayet okunur. Sonrasında rüku ve secdeye gidilir. Rüku ve secdeden sonra oturulur ve Ettahiyyatu, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Daha sonra selam verilir.

 

Teravih namazının kılınış şekli, imamla kılınıyorsa imama uyarak yapılır. İmamla kılınmıyorsa, tek başına veya cemaat halinde kılınabilir. Tek başına kılınırken, aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış gibi niyet edilmelidir.

Teravih namazının kaç rekat olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Hanefi, Maliki ve Şafii mezheplerine göre teravih namazı 20 rekattır. Hanbeli mezhebine göre ise 8 rekattır.

Teravih namazında, her rekatın sonunda “Estağfirullah” ve “Salat ve Selam” duaları okunabilir. Ayrıca, teravih namazında Kur’an-ı Kerim’den sureler veya ayetler okunabilir.

Teravih namazı, Ramazan ayında ibadet ve zikir atmosferini artıran bir namazdır. Bu nedenle, teravih namazına devam etmek ve bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir.

Teravih namazının faziletleri

Teravih namazının birçok fazileti vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Teravih namazı, Ramazan ayının sünnetlerinden biridir.
  • Teravih namazı, ibadet ve zikir atmosferini artıran bir namazdır.
  • Teravih namazı, Allah’a yakınlaşmaya ve sevap kazanmaya vesile olur.
  • Teravih namazı, Ramazan ayının bereketinden yararlanmaya vesile olur.

Teravih namazının kılınması tavsiye edilen kişiler

Teravih namazının kılınması herkese tavsiye edilir. Ancak, özellikle şu kişilere teravih namazının kılınması daha çok tavsiye edilir:

  • Müslüman olan her erkek ve kadın
  • Ramazan ayında ibadet ve zikir atmosferini yaşamak isteyenler
  • Allah’a yakınlaşmak ve sevap kazanmak isteyenler
  • Ramazan ayının bereketinden yararlanmak isteyenler

Yayımlandı

kategorisi