Evlilikten Dolayı Tazminat 2024-2025 Güncel

Evlilikten Dolayı Tazminat

Evlilik, bir kadının hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu özel günde, kadının kariyerine devam etmek istemesi veya yeni bir hayata başlamak istemesi gibi çeşitli nedenlerle işten ayrılması söz konusu olabilir. Bu durumda, kadının evlilik nedeniyle işten ayrılması halinde tazminat hakkı olup olmadığı merak konusudur.

Türkiye’de evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde tazminat hakkı sadece kadın işçilere tanınmıştır. Erkek işçiler, evlilik nedeniyle işten ayrılsa dahi tazminat talep edemezler.

Evlilikten dolayı tazminat alabilmek için işçinin aşağıdaki şartları taşıması gerekir:

  • İş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde feshi gerekir.
  • İşçinin, çalıştığı işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir.

İşçinin evlilik nedeniyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatının hesaplanmasında, işçinin işyerinde çalıştığı sürenin tamamı dikkate alınır.

Evlilikten dolayı işten ayrılan kadın işçinin, ihbar tazminatı ödemesine gerek yoktur. İşveren de, kadın işçinin evlilik nedeniyle işten ayrılmasından dolayı ihbar tazminatı talep edemez.

Evlilikten dolayı tazminat talebinde bulunmak için, işçinin evlilik tarihini gösteren belge ile birlikte işverene başvurması gerekir. İşveren, işçinin talebini haklı bulması halinde, işçiye kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.

Evlilikten dolayı tazminat talebinin reddedilmesi halinde, işçinin 1475 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca 10 günlük yasal fesih süresi içinde iş mahkemesine başvurması gerekir.

Evlilikten dolayı tazminat talebinde bulunmak için örnek dilekçe:

[İşverenin Adı ve Adresi]

[İşçinin Adı ve Soyadı] [İşçinin Adresi]

Konu: Evlilikten dolayı kıdem tazminatı talebi

Sayın [İşverenin Adı],

[İşyerinin adı] işyerinde [unvan] olarak çalışmakta iken [tarih] tarihinde evlendim. Evliliğimi belgeleyen [belge türü] [belge numarası] sayılı belgeyi ekte sunulmuştur.

İş Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca, evlenen kadın işçinin, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde iş sözleşmesini kendi arzusu ile feshetmesi halinde kıdem tazminatı almaya hak kazandığı belirtilmiştir.

Bu doğrultuda, evliliğim nedeniyle iş sözleşmemi [tarih] tarihinde feshetmiş bulunmaktayım.

Bu nedenle, çalıştığım [işyeri] işyerinde [tarih] tarihinden itibaren [tarih] tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatımın [tutar] TL olarak tarafıma ödenmesini talep eder, gereğini saygılarımla arz ederim.

[İşçinin Adı ve Soyadı] [İmza]

Evlilikten dolayı tazminat talebine ilişkin Yargıtay kararları:

  • Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2019/11668 E. ve 2020/1065 K. sayılı kararında, “Davacı kadın, evlilik nedeniyle iş akdini feshettiğinden kıdem tazminatı isteğinde bulunmuştur. Mahkemece, davacının işten ayrılış nedeninin evlilik olduğu, ancak iş sözleşmesinin feshi için yasal süre olan bir yıllık sürenin geçmemiş olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Davacı kadın, evlilik nedeniyle işten ayrıldığına dair evlilik cüzdanı fotokopisini dosyaya sunmuştur. İş sözleşmesinin feshi için yasal süre olan bir yıllık sürenin geçmesi davacının kıdem tazminatı alacağına hak kazanmasına engel değildir.

Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, davacının evlilik nedeniyle iş akdini feshi haklı bir fesihtir. Bu nedenle, davacının kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı kabul edilmelidir.

Mahkemenin kararının bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

  • Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2022/1053 E. ve 2022/1398 K. sayılı kararında, “Davacı kadın, evlilik nedeniyle iş akdini feshettiğinden kıdem tazminatı isteğinde bulunmuştur. Mahkemece, davacının evlilik nedeniyle

Yayımlandı

kategorisi