Geçici Görevlendirme KHK: Kapsamlı Bir Rehber
Geçici görevlendirme, bir çalışanın iş sözleşmesinde belirtilen işyerinden farklı bir işyerinde belirli bir süre için çalıştırılmasıdır. Geçici görevlendirme, işverenlerin iş yükündeki dalgalanmaları karşılamak, özel projeleri tamamlamak veya çalışanların becerilerini geliştirmek gibi çeşitli nedenlerle başvurdukları bir yöntemdir.
Geçici görevlendirme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, geçici görevlendirme, aşağıdaki durumlarda yapılabilir:
- İşyerinin faaliyetlerinin geçici olarak durması veya azalması,
- İşyerinde meydana gelen bir kaza, yangın, sel gibi doğal afetler nedeniyle işyerinin faaliyetlerinin geçici olarak durması veya azalması,
- İşyerinde yapılan bir tadilat, bakım veya onarım çalışması nedeniyle işyerinin faaliyetlerinin geçici olarak durması veya azalması,
- İşyerinde yeni bir bölüm veya birim açılması nedeniyle geçici olarak işçi ihtiyacının artması,
- İşyerinde çalışan bir işçinin hastalık, kaza veya izin gibi nedenlerle geçici olarak işyerinde bulunamaması,
- İşyerinde çalışan bir işçinin askerlik görevi nedeniyle geçici olarak işyerinde bulunamaması,
- İşyerinde çalışan bir işçinin eğitim veya kurs nedeniyle geçici olarak işyerinde bulunamaması.
Geçici görevlendirme, işveren tarafından yazılı olarak yapılır. Geçici görevlendirme yazısında, geçici görevlendirmenin nedeni, geçici görevlendirmenin süresi ve geçici görevlendirmenin yapılacağı işyeri belirtilir.
Geçici görevlendirme süresi, en fazla altı aydır. Ancak, işveren ve işçi anlaşarak geçici görevlendirme süresini uzatabilirler. Geçici görevlendirme süresi uzatıldığında, geçici görevlendirme yazısı yeniden düzenlenir.
Geçici görevlendirme yapılan işçi, geçici görevlendirme süresince geçici görevlendirmenin yapıldığı işyerinde çalışır. Geçici görevlendirme yapılan işçi, geçici görevlendirme süresince geçici görevlendirmenin yapıldığı işyerinin çalışma düzenine tabi olur.
Geçici görevlendirme yapılan işçi, geçici görevlendirme süresince geçici görevlendirmenin yapıldığı işyerinin ücret ve sosyal haklarından yararlanır. Geçici görevlendirme yapılan işçi, geçici görevlendirme süresince geçici görevlendirmenin yapıldığı işyerinin disiplin kurallarına tabi olur.
Geçici görevlendirme yapılan işçi, geçici görevlendirme süresince geçici görevlendirmenin yapıldığı işyerinde iş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi halinde, geçici görevlendirmenin yapıldığı işyerinin iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanır.
Geçici görevlendirme yapılan işçi, geçici görevlendirme süresince geçici görevlendirmenin yapıldığı işyerinde ölüm halinde, geçici görevlendirmenin yapıldığı işyerinin ölüm sigortasından yararlanır.
Geçici Görevlendirme ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar
- Geçici Görevlendirme Yönetmeliği
- Geçici Görevlendirme Yazısı Örneği
- Geçici Görevlendirme Süresi
- Geçici Görevlendirme Ücreti
- Geçici Görevlendirme Disiplin Kuralları
- Geçici Görevlendirme İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası
- Geçici Görevlendirme Ölüm Sigortası