Hdp Kapatma Davası Son Durum 2024-2025 Güncel

HDP Kapatma Davası Son Durum

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Haziran 2021 tarihinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı. İddianamede, HDP’nin terör örgütü PKK ile iltisaklı ve irtibatlı olduğu, terör örgütü propagandası yaptığı ve demokratik düzeni bozmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğu ileri sürüldü.

AYM Genel Kurulu, 21 Haziran 2021 tarihinde iddianamenin kabulüne oy birliğiyle karar verdi. Bu kararla birlikte, HDP’nin kapatılması için açılan dava resmen başladı.

Dava kapsamında, HDP’nin kapatılması için 15 temel gerekçe öne sürüldü. Bu gerekçeler şu şekilde sıralanabilir:

  • HDP’nin, PKK’nın yan kuruluşu olduğu ve PKK’nın siyasi kanadı olarak faaliyet gösterdiği
  • HDP’nin, terör örgütü propagandası yaptığı ve PKK’nın propagandasını yaptığı
  • HDP’nin, terör örgütünün siyasi hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmalar yaptığı
  • HDP’nin, terör örgütü ile birlikte hareket ettiği ve terör örgütüne destek verdiği
  • HDP’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısını bozmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğu
  • HDP’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğu
  • HDP’nin, demokratik düzeni bozmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğu
  • HDP’nin, Anayasa’nın yasakladığı amaç ve vasıtalarla faaliyet gösterdiği
  • HDP’nin, Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı faaliyetlerde bulunduğu
  • HDP’nin, Anayasa’nın demokratik hukuk devleti ilkesine aykırı faaliyetlerde bulunduğu
  • HDP’nin, Anayasa’nın laik devlet ilkesine aykırı faaliyetlerde bulunduğu
  • HDP’nin, Anayasa’nın insan haklarına saygı ilkesine aykırı faaliyetlerde bulunduğu

HDP, kapatma davası kapsamında yaptığı savunmada, iddiaları reddetmiş ve kapatma davasının siyasi bir karar olduğunu ileri sürmüştür.

HDP’nin sözlü savunması, 11 Nisan 2023 tarihinde AYM’de yapıldı. Savunmada, HDP’nin avukatları, iddianamede yer alan suçlamaların hiçbirinin ispatlanamadığına dikkat çektiler. Avukatlar, HDP’nin demokratik bir parti olduğunu ve terör örgütü ile hiçbir bağlantısının bulunmadığını vurguladılar.

AYM Genel Kurulu, HDP’nin sözlü savunmasını dinledikten sonra, dosyayı esas hakkındaki raporunu hazırlaması için Anayasa Mahkemesi raportörüne verdi. Raportör, esas hakkındaki raporunu, 2023 yılı sonuna kadar tamamlaması bekleniyor.

AYM’nin HDP kapatma davasıyla ilgili kararını vermesi, 2024 yılı içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kararın ne olacağı, Türkiye’nin siyasi geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olacak.

HDP Kapatma Davasını Etkileyen Faktörler

HDP kapatma davasının sonucunu etkileyecek faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • AYM’nin iç siyasi konjonktüre olan bakışı: AYM’nin, HDP kapatma davasında vereceği karar, Türkiye’nin iç siyasi konjonktürüne bağlı olarak şekillenebilir. AYM, mevcut iktidarın baskısı altında karar verebileceği gibi, bağımsız bir karar da verebilir.
  • HDP’nin kapatılması halinde Türkiye’deki siyasi dengeler: HDP’nin kapatılması halinde, Türkiye’deki siyasi dengeler önemli ölçüde değişecektir. HDP, Türkiye’nin en büyük üçüncü partisi konumundadır ve kapatılması halinde, muhalefet cephesi önemli bir güç kaybedecektir.
  • Uluslararası kamuoyunun tepkisi: HDP kapatma davası, uluslararası kamuoyunda da büyük bir yankı uyandırmıştır. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar, HDP kapatma davasına karşı çıkmışlardır. HDP’nin kapatılması halinde, uluslararası kamuoyundan Türkiye’ye önemli tepkiler gelmesi beklenmektedir.

Sonuç

HDP kapatma davası, Türkiye’nin yakın siyasi geleceği açısından önemli bir davadır. AYM’nin vereceği karar, Türkiye’nin siyasi dengelerini ve uluslararası ilişkilerini önemli ölçüde etkileyecektir.


Yayımlandı

kategorisi