Ihtar Ücreti 2024-2025 Güncel

İhtarname Ücreti

İhtarname, bir hukuki işlemin veya durumu, karşı tarafa yazılı olarak bildirmek amacıyla düzenlenen resmi bir belgedir. İhtarname, hukuki anlamda önemli bir yere sahiptir. İhtarname ile karşı tarafa bir hak hatırlatılabilir, bir yükümlülük yerine getirilmesi istenebilir veya bir duruma karşı önlem alınması sağlanabilir.

İhtarname, noter tarafından veya avukat tarafından düzenlenebilir. Noterden düzenlenen ihtarnameler, avukat tarafından düzenlenen ihtarnamelere göre daha az maliyetlidir.

Noterden İhtarname Ücreti

2023 yılı için noterden ihtarname ücreti, aşağıdaki gibidir:

  • Her bir ihtarname için 19,90 TL noter ücreti
  • Tebligat için 19,90 TL noter ücreti
  • Toplam 39,80 TL

Noter ücreti, her yıl Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen noterlik tarifesine göre belirlenir.

Avukatla İhtarname Ücreti

Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen 2023 yılı avukatlık asgari ücret tarifesine göre, avukatla ihtarname ücreti, aşağıdaki gibidir:

  • Asgari ücret: 1.030 TL
  • Maktu ücret: 300 TL

Avukatla ihtarname ücreti, avukatın deneyimine, uzmanlığına ve ihtarnamenin içeriğine göre değişebilir.

İhtarname Ücreti Hesaplama

Noterden ihtarname ücreti hesaplanırken, aşağıdaki adımlar takip edilir:

  1. İhtarname sayısı belirlenir.
  2. Tebligat için noter ücreti hesaplanır.
  3. Toplam noter ücreti hesaplanır.

Örneğin, 5 adet ihtarname ve 1 adet tebligat için noter ücreti hesaplanmak istenirse, aşağıdaki adımlar takip edilir:

  1. İhtarname sayısı: 5
  2. Tebligat için noter ücreti: 19,90 TL
  3. Toplam noter ücreti: 99,50 TL

İhtarname Ücreti Ödemesi

Noterden ihtarname ücreti, noterde nakit veya kredi kartı ile ödenebilir. Avukatla ihtarname ücreti, avukata doğrudan nakit veya banka havalesi ile ödenebilir.

İhtarname Ücreti İndirimi

Maddi durumu iyi olmayan kişiler, noter ücreti indiriminden yararlanabilir. Noter ücreti indiriminden yararlanmak için, ilgili kişinin gelir belgesi ve muhtaçlık belgesi ibraz etmesi gerekir.

İhtarname Ücreti İadesi

İhtarname karşı tarafa tebliğ edilmezse, noter ücreti iade edilir. Ancak, ihtarname karşı tarafa tebliğ edilmekle birlikte, karşı taraf ihtarnameyi iade ederse, noter ücreti iade edilmez.

İhtarname Ücreti İtirazı

İhtarname ücretine itiraz etmek için, 15 gün içinde noterliğe dilekçe ile başvurulması gerekir. Dilekçede, ihtarnamenin içeriği, ihtarnamenin karşı tarafa tebliğ edilip edilmediği ve ihtarnamenin karşı tarafa tebliğ edilmişse, ihtarnamenin iade edilip edilmediği belirtilmelidir.

İhtarname Ücreti Dava Açılması

İhtarname ücretine itirazın kabul edilmemesi halinde, ihtarnamenin tarafı olan kişi, noter ücreti alacağının tahsili için dava açabilir. Dava, noterin bulunduğu yer mahkemesinde açılır.

Sonuç

İhtarname, hukuki anlamda önemli bir yere sahip olan bir belgedir. İhtarname ile karşı tarafa bir hak hatırlatılabilir, bir yükümlülük yerine getirilmesi istenebilir veya bir duruma karşı önlem alınması sağlanabilir.

İhtarname ücreti, noterden veya avukattan düzenlenmesine göre değişir. Noterden düzenlenen ihtarnameler, avukat tarafından düzenlenen ihtarnamelere göre daha az maliyetlidir.

İhtarname ücreti, her yıl Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen noterlik tarifesine göre belirlenir. Ayrıca, maddi durumu iyi olmayan kişiler, noter ücreti indiriminden yararlanabilir.


Yayımlandı

kategorisi