Işletme Defteri Geçici Vergi Hazırlama

İşletme Defteri Geçici Vergi Hazırlama

İşletme defteri geçici vergi, işletmelerin bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç üzerinden hesaplanan ve yıl içinde üç eşit taksitte ödenen bir vergidir. Geçici vergi, işletmelerin yıl sonu vergi beyannamesini vermeden önce, elde ettikleri kazanç üzerinden ön ödeme yapmasını sağlar.

Geçici Vergi Nasıl Hesaplanır?

Geçici vergi, işletmelerin bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç üzerinden hesaplanır. Kazanç, işletmenin brüt satışlarından giderleri düşülerek bulunur. Geçici vergi oranı, %20’dir.

Geçici Vergi Ne Zaman Ödenir?

Geçici vergi, yıl içinde üç eşit taksitte ödenir. İlk taksit, 15 Nisan’a kadar, ikinci taksit, 15 Temmuz’a kadar ve üçüncü taksit, 15 Ekim’e kadar ödenir.

Geçici Vergi Beyannamesi Nasıl Verilir?

Geçici vergi beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinden veya vergi dairelerinden temin edilebilir. Beyanname, işletmenin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve giderleri içerir. Beyanname, geçici verginin ödendiği taksitin son gününe kadar GİB’e veya vergi dairesine teslim edilmelidir.

Geçici Vergi Ödeme Yöntemleri

Geçici vergi, aşağıdaki yöntemlerle ödenebilir:

  • İnternet üzerinden GİB’in internet sitesinden
  • Vergi dairelerinden
  • Bankalardan
  • PTT şubelerinden

Geçici Vergi Ödememenin Sonuçları

Geçici vergi ödemeyen işletmeler, gecikme faizi ve ceza ödemek zorunda kalabilirler. Ayrıca, geçici vergi ödemeyen işletmelerin vergi dairesi tarafından hesapları bloke edilebilir ve faaliyetleri durdurulabilir.

Geçici Vergi ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi