Istanbul Protokol Listesi Pdf

İstanbul Protokol Listesi

İstanbul Protokolü, işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza konusunda Birleşmiş Milletler’in özel raporörü tarafından hazırlanan bir rapordur. Protokol, işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın tanımını yapmaktadır ve bu tür muamele veya cezaların önlenmesi ve soruşturulması için bir dizi standart belirlemektedir.

İstanbul Protokolü, 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Protokol, işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın önlenmesi ve soruşturulması için bir dizi standart belirlemektedir. Bu standartlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın yasaklanması
  • İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın soruşturulması ve faillerinin cezalandırılması
  • İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza mağdurlarının rehabilitasyonu

İstanbul Protokolü, işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın önlenmesi ve soruşturulması için önemli bir araçtır. Protokol, bu tür muamele veya cezaların yasaklanmasını, soruşturulmasını ve faillerinin cezalandırılmasını sağlamaktadır. Ayrıca, protokol işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza mağdurlarının rehabilitasyonunu da desteklemektedir.

İstanbul Protokolü Listesi

İstanbul Protokolü, işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza konusunda bir dizi standart belirlemektedir. Bu standartlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın yasaklanması
  • İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın soruşturulması ve faillerinin cezalandırılması
  • İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza mağdurlarının rehabilitasyonu

İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın yasaklanması

İstanbul Protokolü, işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın yasaklanmasını öngörmektedir. Protokol, işkenceyi “bir kişiye fiziksel veya zihinsel acı veya ıstırap vermek veya bir üçüncü kişinin böyle bir acı veya ıstırap vermesini sağlamak amacıyla kasıtlı olarak bir kişiye fiziksel veya zihinsel güç uygulanması” olarak tanımlamaktadır. Protokol, diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezayı ise “bir kişinin fiziksel veya zihinsel bütünlüğüne veya sağlığına zarar veren veya insan onurunu aşağılayan herhangi bir işlem veya ceza” olarak tanımlamaktadır.

İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın soruşturulması ve faillerinin cezalandırılması

İstanbul Protokolü, işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezanın soruşturulmasını ve faillerinin cezalandırılmasını öngörmektedir. Protokol, devletlerin işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza iddialarını etkili bir şekilde soruşturmasını ve faillerini cezalandırmasını sağlamasını gerektirmektedir.

İşkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza mağdurlarının rehabilitasyonu

İstanbul Protokolü, işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza mağdurlarının rehabilitasyonunu desteklemektedir. Protokol, devletlerin işkence ve diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza mağdurlarına tıbbi, psikolojik ve sosyal destek sağlamasını gerektirmektedir.

İstanbul Protokolü ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi