Kıdem Tazminatı Nasıl Alırım 2024-2025 Güncel

Kıdem tazminatı nasıl alınır?

Kıdem tazminatı, bir işçinin iş yerinde en az bir yıl çalışmış olması ve iş sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli olması fark etmeksizin, iş sözleşmesinin sona ermesi halinde, işçiye ödenmesi gereken bir tazminat türüdür. Kıdem tazminatı, işçinin iş yerindeki kıdemini, yani çalışma süresini ifade eder.

Kıdem tazminatı hangi hallerde alınır?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin iş sözleşmesinin sona ermesi gerekir. İş sözleşmesi, işçinin istifa etmesi, işverenin işçiyi işten çıkarması, iş sözleşmesinin sona ermesi, işçinin emekli olması veya işçinin işverene karşı ağır bir kusuru olması gibi nedenlerle sona erebilir.

İşçinin istifa etmesi halinde kıdem tazminatı alınır mı?

İşçinin istifa etmesi halinde, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için, işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve işverenin işçiye kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmesi gerekir. İşveren kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmezse, işçi iş mahkemesine başvurarak kıdem tazminatı talep edebilir.

İşverenin işçiyi işten çıkarması halinde kıdem tazminatı alınır mı?

İşverenin işçiyi işten çıkarması halinde, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için, işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir. İşveren işçiyi işten çıkarırken kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmezse, işçi iş mahkemesine başvurarak kıdem tazminatı talep edebilir.

İş sözleşmesinin sona ermesi halinde kıdem tazminatı alınır mı?

İş sözleşmesinin sona ermesi halinde, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için, işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir. İş sözleşmesinin sona ermesi halinde, işveren işçiye kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür.

İşçinin emekli olması halinde kıdem tazminatı alınır mı?

İşçinin emekli olması halinde, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için, işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir. Emekli olan işçi, işverene kıdem tazminatı talebinde bulunabilir.

İşçinin işverene karşı ağır bir kusuru olması halinde kıdem tazminatı alınır mı?

İşçinin işverene karşı ağır bir kusuru olması halinde, işçinin kıdem tazminatına hak kazanması mümkün değildir. Ağır kusur, işçinin iş sözleşmesine aykırı davranışları sonucunda işverenin önemli zarara uğraması durumunu ifade eder.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde çalıştığı her tam yıl için, son brüt ücretinin 30 katıdır. Bir yıldan artan süreler için de oranlama yapılarak ödeme yapılır. Örneğin, bir işçinin son brüt ücreti 10.000 TL ise ve işçi işyerinde 5 yıl çalışmışsa, işçinin alacağı kıdem tazminatı 5 x 30.000 TL = 150.000 TL’dir.

Kıdem tazminatı hangi durumlarda ödenmez?

Kıdem tazminatı, aşağıdaki durumlarda ödenmez:

  • İşçinin işyerinde en az bir yıl çalışmamış olması
  • İşçinin işverene karşı ağır bir kusuru olması
  • İş sözleşmesinin belirli süreli olması ve iş sözleşmesinin süresinin dolması
  • İşçinin kendi isteği ile iş sözleşmesini feshetmesi ve işverenin kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmemesi

Kıdem tazminatı nasıl alınır?

Kıdem tazminatı almak için işçinin yapması gerekenler şunlardır:

  1. İşverene kıdem tazminatı talebinde bulunmak
  2. İşverenin kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmemesi halinde, iş mahkemesine başvurmak

İşverene kıdem tazminatı talebinde bulunmak için işçinin, işverene yazılı bir dilekçe ile başvurması gerekir. Dilekçede işçinin kimlik bilgileri, işyeri bilgileri, kıdem tazminatı talebi ve talep gerekçesi belirtilmelidir.

İşveren kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmezse, işçi iş mahkemesine başvurarak kıdem tazminatı talep edebilir. İş mahkemesinde açılacak davada, işçinin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı,


Yayımlandı

kategorisi