Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar Manevi Tazminat 2024-2025 Güncel

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK) Manevi Tazminat

Giriş

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (KYOK), ceza yargılamasında, şüpheli hakkında adli soruşturma sonucunda, suçun işlendiğine dair yeterli delil bulunmadığında verilen bir karardır. KYOK kararı, şüphelinin beraatine benzer bir karardır. Ancak, KYOK kararı ile şüpheli hakkında dava açılmazken, beraat kararı ile dava açılmış ve yargılama sonunda şüpheli beraat eder.

KYOK kararı verilmesi durumunda, şüpheli hakkında soruşturma sırasında uygulanan koruma tedbirleri nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini mümkündür. Bu tazminat, devletten talep edilir.

KYOK Kararının Verilmesi

KYOK kararı, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı tarafından verilir. Savcı, soruşturma sonucunda, şüphelinin suçu işlediğine dair yeterli delil bulunmadığını tespit ederse, KYOK kararı verir.

KYOK kararı verilmesi için, aşağıdaki şartların varlığı gerekir:

  • Soruşturma sonucunda, şüphelinin suçu işlediğine dair yeterli delil bulunmamalıdır.
  • Soruşturma aşamasında, şüpheli hakkında uygulanan koruma tedbirlerinin devamına gerek kalmamalıdır.

KYOK Kararının Kesinleşmesi

KYOK kararı, şüpheliye tebliğ edildikten sonra kesinleşir. KYOK kararının kesinleşmesi için, şüphelinin itiraz hakkı yoktur.

KYOK Kararına İtiraz

KYOK kararı, şüphelinin veya Cumhuriyet savcısının temyiz etmesi durumunda, Yargıtay tarafından incelenir. Yargıtay, KYOK kararını yerinde bulursa, kararı onar. Yargıtay, KYOK kararını yerinde bulmazsa, kararı bozar. Bozma kararı ile, soruşturma yeniden başlatılır.

KYOK Kararına Dayanılarak Tazminat Davası Açma

KYOK kararı verilmesi durumunda, şüpheli hakkında soruşturma sırasında uygulanan koruma tedbirleri nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini mümkündür. Bu tazminat, devletten talep edilir.

Tazminat davası, şüphelinin ikametgahının bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılır. Tazminat davası, KYOK kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde açılmalıdır.

Tazminat Davasında Tazminat Miktarının Belirlenmesi

Tazminat davasında, şüphelinin uğradığı maddi ve manevi zararlar tazmin edilir.

Maddi Tazminat

Şüphelinin, soruşturma sırasında uygulanan koruma tedbirleri nedeniyle uğradığı maddi zararlar, tazminat olarak talep edilebilir. Maddi zararlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Tutukluluk nedeniyle uğranılan maddi zararlar (tutukluluğun süresi, tutukluluk sırasındaki giderler, tutukluluğun iş ve aile hayatına etkisi gibi)
  • Gözaltı nedeniyle uğranılan maddi zararlar (gözaltı süresinin uzunluğu, gözaltı sırasındaki giderler, gözaltı sırasındaki iş ve aile hayatına etkisi gibi)
  • Yakalama nedeniyle uğranılan maddi zararlar (yakalama sırasındaki giderler, yakalamanın iş ve aile hayatına etkisi gibi)

Manevi Tazminat

Şüphelinin, soruşturma sırasında uygulanan koruma tedbirleri nedeniyle uğradığı manevi zararlar, tazminat olarak talep edilebilir. Manevi zararlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Tutukluluk nedeniyle uğranılan manevi zararlar (hürriyetinden yoksun kalma, toplumdan dışlanma, itibar zedelenmesi gibi)
  • Gözaltı nedeniyle uğranılan manevi zararlar (hürriyetinden yoksun kalma, toplumdan dışlanma, itibar zedelenmesi gibi)
  • Yakalama nedeniyle uğranılan manevi zararlar (hürriyetinden yoksun kalma, toplumdan dışlanma, itibar zedelenmesi gibi)

Tazminat Davasında İspat

Tazminat davasında, şüphelinin uğradığı maddi ve manevi zararları ispatlaması gerekir. Maddi zararların ispatı için, fatura, makbuz, bilirkişi raporu gibi belgeler kullanılabilir. Manevi zararların ispatı için ise, olay tutanakları, tanık ifadeleri, bilirkişi raporu gibi belgeler kullanılabilir.

Tazminat Davasında Süreç

Tazminat davası, asliye hukuk mahkemesinde açılır. Dava, hakim tarafından incelenir ve karar verilir. Karar, taraflara tebliğ edilir. Karara karşı, istinaf veya temyiz yolu açıktır.

Yargıtay Kararları

Yargıtay, KYOK kararı verilmesi durumunda, şüphelinin uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini gerektiğine karar vermiştir. Yargıtay, yaptığı bir kararında, “K


Yayımlandı

kategorisi